Dačić: Ne zanima nas crnogorska nezavisnost, već položaj Srba i SPC

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas na Televiziji Pink da niko u Srbiji ne dovodi u pitanje crnogorsku nezavisnost, ali da je Beograd “zainteresovan za položaj Srba i Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori”.

Dačić je ocijenio da su tenzije povodom najavljenog ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, “drastičan primjer” korišćenja crkvenog događaja u političke svrhe.

“Ne znam čime bi to moglo da povrijedi bilo koga u Crnoj Gori osim one koji smatraju da ti manastiri i crkve treba da pripadnu takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovdje se u stvari vraćamo na zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je u međuvremenu promijenjen, ali koji je prijetio da uzme imovinu SPC i dodijeli je CPC”, kazao je Dačić za televiziju Pink, a prenosi agencija Beta.

Naveo je da je za Srbiju bitno da ne postoje “vještački problemi” u odnosima sa Crnom Gorom.

“Za nas nije aktuelna tema crnogorske nezavisnosti, već nas zanima položaj srpskog naroda i SPC u Crnoj Gori. Zanima nas stav Podgorice o političkim pitanjima koja su važna za Srbiju, poput Kosova i Metohije. Ne mogu da shvatim da Papua Nova Gvineja ima više razumijevanja za Srbiju po pitanju Kosova od Crne Gore”, rekao je Dačić.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play