Galić: Ako maske ne budu obavezne, ne odgovaramo za zdravstveno stanje đaka

Časovi u školama trajaće pola sata, a nošenje maski je stroga preporuka Instituta za javno zdravlje i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali Ministarstvo ne može vratiti iz škole nijedno dijete koje ne nosi masku zbog njihovog zakonskog prava na obrazovanje. To su, između ostalog, konačni zaključci radne grupe Ministarstva koja se bavi organizacijom nastave u toku korona virusa.

Iako je Institut za javno zdravlje preporučio da maske budu obavezne – to nije uvaženo.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić kazao je za Pobjedu da ne može da komentariše odluku Ministarstva dok je zvanično ne dobiju. Istakao je da stav struke treba da bude jedinstven i objasnio da kada dobiju zvaničan stav od Ministarstva, radna grupa će potom to razmotriti.

“Tako funkcionišemo. Šta god da nam upute, ne odlučujem ja, možda je to bila praksa u ranijim nekim menadžmentima. Nego imamo radnu grupu i onda zajedno radimo. Nikada to nije odluka jednog čovjeka”, rekao je Galić.

Galić je, prema saznanjima Pobjede, juče poslao nekim članovima radne grupe mejl da se ne slažu sa odlukom Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da nošenje maski ne bude obavezno.

“Nošenje maski u učionici i školi je obavezno, ukoliko se to ne ispuni ne odgovaramo za zdravstveno stanje učenika u školama. Ukoliko se ne usvoji naša primjedba ne slažemo se sa zaključcima sastanka”, naveo je on u mejlu, u koji je Pobjeda imala uvid.

Galić je za Pobjedu kratko kazao da zastupaju stav struke, te da ne bi dalje ništa komentarisao…

Naučnica iz Podgorice, doktorica Marija Backović, koja radi na odjeljenju za virologiju na Pasterovom institutu u Parizu, kaže za Pobjedu da na mjere koje je predložilo crnogorsko MPNK ne može da da mišljenje, jer ne razumije rezon i motive koji stoje iza ovakvih mjera, kao ni generalno ciljeve ovog ministarstva.

“Ali bih roditeljima u svakom slučaju toplo preporučila da djeci daju maske, da ih nauče kako se pravilno nose i objasne im zašto treba da ih nose, da se roditelji i babe i dede i svi odrasli vakcinišu, i da se djeca vakcinišu kada kovid vakcine budu odobrene za njih. Dijete pod maskom je mnogo bolje rješenje nego dijete pod ventilatorom”, kaže naučnica Backović.

Profesor Petar Špadijer iz Prosvjetne zajednice Crne Gore, koji je bio juče na sastanku radne grupe, kaže da su ove mjere, u ovom trenutku, optimalno rješenje. Bilo je, ističe on, puno zainteresovanih strana koje su bile dio radne grupe – Udruženje roditelji, roditelji djece sa posebnim potrebama, predstavnici sindikata, Ministarstva zdravlja, Instituta za javno zdravlje, učenici iz Savjeta srednjoškolaca… Špadijer kaže da će uvijek biti onih koji neće biti zadovoljni, koji smatraju da bi moglo nešto biti bolje, ali to bi onda bilo nauštrb nekog drugog.

“Ovo je najviše što se moglo napraviti u ovom trenutku”, rekao je on.

Časovi u trajanju od pola sata su, prema njegovim riječima, malo za idealnu nastavu, ali u ovakvoj situaciji je puno bolje nego da se dijele djeca u dvije grupe, da se radi onlajn i u učionici, da nastavnici rade u duplim smjenama, a na kraju da taj rad ne bude plaćen.

“Svi časovi tokom dana biće pola sata, pa će se tako donekle smanjiti mogućnost prenosa virusa”, naveo je profesor.

Komentarišući što nošenje maske neće biti obavezno, Špadijer kaže da u Prosvjetnoj zajednici imaju različita gledanja na tu mjeru, a njegov stav je da – apsolutno maske treba da budu obavezne.

“Smatram da su maske najjednostavniji, najjeftiniji, a najbolji način zaštite. Jasno je da su djeci neugodne, ali na kraju možda je zgodno da se od malih nogu uče odgovornosti za druge”, rekao je on.

Istakao je da djeca najlakše podnose virus, navodeći da u učionici rade i stariji ljudi sa kompromitovanim imunim sistemom, a u porodicama djece i zaposlenih takođe ima takvih članova i o njima se moralo brinuti.

“To nije najsrećnije rješenje. Puno opreznije se moglo odraditi. Institut za javno zdravlje je insistirao na stavu da se nose maske, neka većina je odnijela tu prevagu”, zaključuje profesor Špadijer.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play