Ograničena cijena hljeba do 31. decembra

Odluka Ministarstva ekonomskog razvoja da maksimalna maloprodajna cijena vekne pšeničnog bijelog hljeba tip – 500 bude ograničena na 0,50 eura po komadu za hljeb od 500 do 600g, i 0,40 za hljeb od 300 do 400 g, ostaje na snazi do 31. decembra, a u međuvremenu predstavnici resornih ministarstva su imali sastanke sa predstavnicima pekarske industrije i trgovinskih lanaca, kako bi se pronašlo adekvatno rješenje koje ne bi ugrozilo ni poslovanje pomenutih privrednih subjekata.

„Vlada Crne Gore je ograničila cijenu vekne hljeba na zatečenom stanju do kraja godine. U međuvremenu je održano nekoliko sastanaka sa pekarskom industrijom kako bi se uvidjeli razlozi za potrebu povećanja cijene i našli načini podrške u skladu sa zakonom, a koji bi doveli u povoljniju poziciju ovaj industrijski sektor, a da se pri tome ne ugroze ostali učesnici u lancu vrijednosti. Pored sastanaka sa pekarskim sektorom, intenzivirana je komunikacija i sa predstavnicima trgovinskih lanaca kako bi se pronašlo adekvatno rješenje gorućeg pitanja. U tom smislu, Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja su na osnovu analize tržišta sugerisali na koji način je moguće unaprijediti odnos svih učesnika u lancu vrijednosti oko ove osnovne životne namirnice“, navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomskog razvoja.

Vodeći računa o slobodi preduzetništva i o odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, Privrednoj komori Crne Gore upućene su, kako ističu, zajedničke preporuke pomenuta tri ministarstva kojima bi bilo obezbijeđeno održavanje cijena hljeba na istom nivou.

„Na sastanku predstavnika pekara i trgovinskih lanaca usaglašene su preporuke koje se odnose na utvrđivanje marže kod trgovaca na nivou ne većem od 17% na osnovnu veknu hljeba; zatim utvrđivanje valute plaćanja ne dužu od 30 dana pri čemu je neophodno obezbijediti kontinuirano snabdijevanje ovom vrstom hljeba; i utvrđivanje proizvođačke cijene hljeba od pekarske industrije na nivou ne većem od 0,42 eura po vekni. Implementacijom ovih preporuka, koje neće dovesti do gubitaka u poslovanju, trgovci i pekarska industrija pokazali su visok stepen društvene odgovornosti. S druge strane, ministarstva će nastaviti saradnju po ovom pitanju i pratiće tržište kako bi dali doprinos razvoju pekarske industrije kroz zakonom predviđene mjere podrške i intermedijaciju u svim oblastima za koje se iskaže potreba uključivanja“, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play