Prijave za dječiji dodatak počinju od 1. septembra (UPUTSTVO)

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić poručio je na Twitter-u da su u prvoj godini rada Vlade obezbijeđeni besplatni udžbenici i dodatak za najmlađe, i da je ovo samo prvi korak na putu ka održivim rješenjima za podršku porodicama.

“U septembru prijave, pravo na dodatak ima oko 45.000 djece, a iz budžeta Crne Gore 17,6 miliona eura godišnje=jedno od najboljih ulaganja! Važna podrška UNDP-a i zahvalnost što su prepoznali značaj projekta, kroz informatore kako bi se proces prijave olakšao roditeljima/starateljima”, napisao je Spajić.

 

Da biste dobili dječji dodatak, potrebno je da se prijavite u Centar za socijalni rad u opštini u kojoj je prebivalište djeteta i roditelja/staratelja na čije ime će se isplaćivati dodatak za djecu. Prema izmjenama Zakona, do petoro djece u porodici može ostvariti pravo na dodatak za djecu. Potrebno je da se sa ličnom kartom identifikujete u centru i da prijemnom radniku date matične brojeve (JMB) članova Vaše porodice – sve se dalje radi automatizovano, kroz e-Socijalni karton.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva, prijave za dječji dodatak počinju od 1. septembra, a zainteresovani se mogu prijaviti radnim danima u terminu od 7 do 18 časova i subotom od 7 do 12 časova.

„Ukoliko želite da ostvarite pravo na dodatak za djecu počev od oktobra (kada prema Zakonu počinje primjena) potrebno je da se prijavite u centar u periodu od 1. do 30. septembra 2021. godine. Kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve, krajem avgusta objavićemo raspored (po početnom slovu prezimena djeteta) za prijavljivanje. Dječji dodatak će biti isplaćen sredinom novembra za oktobar, ukoliko ste se prijavili u septembru. Isplata materijalnih davanja, a time i dodatka za djecu, vrši se sredinom tekućeg mjeseca za prethodni mjesec. Isplata se vrši preko Pošte Crne Gore na adresu prebivališta/stanovanja koju ćete potvrditi prijemnom radniku prilikom prijave za dodatak za djecu u centru za socijalni rad“, navodi se u obavještenju.

Kako pojašnjavaju, ukoliko se korisnik ne prijavi u septembru, neće biti u mogućnosti da dobije dodatak za oktobar. Primjena izmjena Zakona, koja se tiče dodatka za djecu od 0 do 6 godina, počinje u oktobru 2021. godine, pa se shodno tome i prva isplata (za one koji su podnijeli zahtjev u septembru) odnosi na mjesec oktobar i biće isplaćena sredinom novembra.

„Ukoliko su roditelji razvedeni, a dijete je povjereno na staranje jednom od roditelja, dodatak će biti isplaćivan na ime tog roditelja. Prilikom prijave u centru, potrebno je da roditelj donese na uvid dokaz (odluku nadležnog organa) da je dijete njemu/njoj povjereno na staranje, odnosno adresa prebivališta roditelja i djeteta mora biti ista. Ukoliko su adrese prebivališta roditelja i djeteta različite, savjetujemo Vam da promijenite adresu prebivališta do septembra. Adresa prebivališta roditelja na čije ime će biti isplaćivan dodatak za djecu i djeteta/djece treba da je ista. Ukoliko dijete u oktobru puni 6 godina dobiće dječji dodatak, ako se zahtjev podnese u septembru. Dodatak će dobiti samo za jedan mjesec“, navodi se u objašnjenju.

Obustava isplate dječjeg dodatka je automatizovana, tako da nije neophodno da idete u centar za socijalni rad kada Vaše dijete napuni 6 godina, da bi se obustavila dalja isplata.

Za sva dodatna pitanja, građani mogu da pozovu besplatnu telefonsku liniju centara za socijalni rad 19977.

 

 

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play