Škole ponovo uvode stomatološke ambulante

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je inicijativu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u svim osnovnim i srednjim školama na cijeloj teritoriji Crne Gore, koju će realizovati u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, na inicijalnom sastanku sa Generalnom direktoricom Direktorata za opšte srednje, stručno i cjeloživotno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Marijom Lalatović, kazala je cilj da se stomatološka zdravstvena zaštite djece u školama organizuje po sličnom modelu kada je bila u okviru javnog zdravstvenog sistema.

“Raniji model je bio odličan iz dva razloga. Prvi je što su sva djeca mogla da dodju do stomatologa i svima je bio jednako dostupan i drugi što je na taj način prevencija oboljenja usta i zuba kod djece bila na mnogo višem nivou nego što je danas”, istakla je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, zato je i intencija Ministarstva zdravlja je da se stomatologija vrati u škole, u prvom redu zbog efikasnije prevencije oboljenja usta i zuba kod djece u ranom životnom dobu i stvaranja mogućnosti da svako dijete ima iste uslove za odlazak kod stomatologa.

Predviđeno je da se u svakoj osnovnoj i srednjoj školi na teritoriji Crne Gore otvori stomatološka ambulanta, u kojoj će svakog radnog dana, ordinirati izabrani stomatolozi, po principu izabranih ljekara u domovima zdravlja.

Opremanje stomatoloških ambulanti i obezbjeđvanje kadra biće u nadležnosti Ministarstva zdravlja, a prostor treba da obezbijedi Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Izvor: CdM, Foto: Ministarstvo zdravlja

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play