Cetinjska URA protiv ustoličenja u tom gradu

Odbornici Građanskog pokreta URA u Skupštini Prijestonice glasaće, na vanrednom zasijedanju u petak, za Odluku da se ceremonija ustoličenja mitropolita crkve Srbije u Crnoj Gori Joanikija ne održi u Cetinjskom manastiru, saznaje Gradski portal.

To znači da će Odluku podržati 26 od ukupno 33 odbornika u cetinjskom parlamentu. Nije poznato kako će se izjasniti pet odbornika Demokratske Crne Gore, dok dva Stare garde Liberalnog saveza bojkotuju Skupštinu.

Odbornica GP URA Vladana Lompar kaže, za Gradski portal, kako se nada da će ustoličenje biti obavljeno u nekom drugom gradu i očekuje da će se nakon toga raspravljati o drugim temama koje su, zbog vjerskih i nacionalnih pitanja, na čekanju.

“Vjerujem da je u ovakvo složenom trenutku i izuzetno vjerski i nacionalno napetoj situaciji najbolje ne izlagati riziku bilo koga. Trenutak je takav da svima prioritet mora biti isključivo mir. To je najveći nacionalni interes neke države, pa kako god da se izjašnjavaju ljudi koji u njoj žive. Prva i najveća obaveza svih pojedinaca, a naročito onih na odgovornim pozicijama je da obezbijede da u državi nema nereda. Mir je preduslov da možemo govoriti o ekonomskim temama i poboljšanju životnog standarda u Crnoj Gori”, saopštila je Lompar.

Na vanrednoj sjednici, koju je inicirao SDP, odbornici će se izjasniti o Odluci kojom se pozivaju organizatori da odustaju od ceremonije najavljene za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da je održe u drugom gradu.

Takođe, Skupština Prijestonice ovlastiće gradonačelnika Aleksandra Kašćelana da uradi sve iz svoje nadležnosti kako bi se spriječile aktivnosti na teritoriji grada ili u objektima koje su u vlasništvu Prijestonice, a koje imaju za cilj ometanje svakodnevnog života građana Cetinja. Odbornici će Vladu Crne Gore pozvati da ne doprinosi povećanju tenzija i narušavanju mira i doprinese njegovom očuvanju, tako što će od SPC tražiti da odustane od ceremonije ustoličenja na Cetinju.

Foto: Prijestonica Cetinje

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play