DPS: Vlada hitno da instalira prečišćivače vazduha u školama

Demokratska partija socijalista kao odgovorna partija traži od Vlade da pod hitno nabavi i instalira u školama mobilne prečišćivače (filtere) za vazduh koji su efikasni i značajno eliminišu, između ostalog, i respiratorne viruse iz vazduha, poručuju iz te političke partije.

Navode da upotreba takvih uređaja, makar za početak u učionicama gdje je otežana ventilacija, zaštitila bi zdravlje djece i nastavnika koji borave do šest sati u tim prostorijama.

„Zapanjujuća je i nedopustiva neodgovornost i neorganizovanost kojom Vlada pristupa početku nove školske godine, posebno po pitanju zaštite zdravlja djece i nastavnika. Zapanjujuća je konfuzija i činjenica da se Vlada posvećenije bavi organizacijom hirotonisanja jednog vjerskog poglavara nego, zdravljem djece i početkom školske godine“, navodi se u saopštenju DPS-a, prenosi Pobjeda.

Ističu da je krajnje neozbiljna odluka koja se odnosi na zaštitne mjere protiv epidemije u školama.

„Na matrici neodgovornog populizma prosvjetne vlasti poručuju: mogu maske ali i ne moraju (ali ako vam se dijete razboli, vi ste krivi jer im nijeste dali masku). Prebacivanje odgovornosti Instituta za javno zdravlje na Vladu i obrnuto, samo nas uvjerava da na kormilu države imamo neozbiljne i neznavene ljude koji nijesu dorasli poslu koji obavljaju“, navodi se u saopštenju.

Navode da su ovakvu zaštitu svojih đaka, uz gotovo svakodnevno besplatno testiranje, najavile pred početak nove školske godine mnoge evropske države.

„Krivokapićeva Vlada je sa ponosom isticala da je turistička sezona bila izuzetno uspješna. Imajući u vidu da je takav koncept masovnog turizma koštao građane zdravlja, da svjedočimo katastrofalnoj epidemijskoj situaciji, Vlada mora da novac upotrijebi prije svega za zaštitu zdravlja djece koja se obrazuju u Crnoj Gori kao i nastavničkog kadra. Nema većeg prioriteta od zdravlja djece, i tu nema kalkulisanja“, zaključuje se u saopštenju.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play