Sindikat prosvjete: Smijenjenim direktorima obezbijediti normu

Direktorima obrazovnih ustanova koje je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta razriješilo sa funkcije u prethodnom periodu, treba obezbijediti normu časova, odnosno osnovicu za platu tokom ove školske godine, smatra v.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković, pišu Dnevne novine.

„Taj tzv. višak neraspoređenih časova prvo se raspoređivao kolegama koji su stalno zaposleni, a koji nemaju normu, koji godinama imaju taj problem i naravno uz pomoć Sindikata i Ministarstva kad god bude raspodjela neraspoređenih časova, uvijek se to usklađuje, svake godine. Ove godine je to malo kasnilo jer se to obično radilo do 15. jula. Tako da sve ono što je ostalo preko toga raspoređeno je i dosadašnjim direktorima jer su i oni prosvjetni radnici. Radni staž traje 40 godina, a direktorska funkcij a četiri ili osam. Ja sam potpuno za to da se svim direktorima gdje ima ikakve mogućnosti, da fond časova za njihov rad”, kazala je Dnevnim novinama Bošković.

Što se tiče Podgorice, ona smatra da će većina od njih dobiti šansu, tj. dobiće časove u okviru predmetnog programa koji predaju.

“Mislim da ćemo se svi zajedno potruditi da se tim ljudima nađe radni angažman, tj. da imaju osnovicu za platu tokom ove školske godine. Svi mi možemo postati direktori ili biti smijenjeni tokom tih 40 godina radnog staža. Ni direktori koji su smijenjeni nijesu došli iz željezare, oni su naše kolege. To se isto može desiti i onima koji su sada imenovani ili će biti izabrani na kasnijem konkursu. Smatram da, ako ima ikakve mogućnosti na način koji je opravdan, treba da im se izađe u susret”, istakla je Bošković.

Podsjećamo, na sastanku predstavnika Sindikata i Ministarstva prosvjete u ponedjeljak, najvećem broju smijenjenih direktora/ica škola u Podgorici obezbijeđena je norma časova ili dio norme za nastupa juću školsku godinu, dok je mali broj njih ostao bez časova.

Foto: PR centar

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play