Dr Kavarić: Tragičan odziv, trebalo je i djecu vakcinisati

Neko pod hitno mora da promijeni komunikacionu strategiju prema ukupnom stanovništvu, da ga motiviše i “zabrine” kako bismo, koliko-toliko, ublažili tešku situaciju sa koronom i ozbiljno povećali broj vakcinisanih, upozorio je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja građana Podgorice dr Nebojša Kavarić.

On poručuje da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori dramatična, te da je “neshvatljivo da informacije koje iz dana u dan govore o desetinama preminulih i ciframa novoinficiranih koje se dramatično penju prema 1000, ostavljaju, skoro pa ravnodušnom javnost, i laičku i društvenu”.

“Kao da sanjamo ružan san koji se nekom drugom događa, a ne nama. Bojim se da će cijena svega navedenog biti ogromna i da će prva riječ slavnog imena naše domovine dobiti sasvim drugu, tragičnu konotaciju”, pribojava se dr Kavarić.

Komentarišući to što broj novozaraženih svakodnevno raste, te da je od početka mjeseca preminula 71 osoba, Kavarić kaže da epidemiološke cifre nijesu nimalo ohrabrujuće.

“Upotreba bilo kakvih „ublažavajućih“ eufemizama u opisu postojeće epidemiološke situacije je štetna i kontraproduktivna, kako sa aspekta motivacije stanovništva za hitnu vakcinaciju, tako i u primjeni ostalih zaboravljenih, a prijeko potrebnih mjera: distanca, ruke, maska”, kazao je Kavarić.

Projekcije i upozorenja sa početka jula, koje su, kako dodaje, eminentni stručnjaci Komisije za zaštitu i unapređenje zdravlja Glavnog grada predočili ukupnoj javnosti obistinila su se “kako u tajmingu tako i u brojkama novoinficiranih i umrlih građana Crne Gore”.

“Gubici su ogromni. Manje je bitno gdje smo i kakvi smo u poređenju sa ovom ili onom zemljom, u regionu ili u svijetu. Bitno je da je obuhvat vakcinacijom koja nam je na raspolaganju, neprihvatljiv i tragično ispod svakog nivoa, na svega nešto oko 33 odsto kompletno vakcinisanih”, naglašava dr Kavarić.

On objašnjava da je pravilo, kada se u epidemiji ovakvog tipa dođe do vakcine, da sve druge mjere padaju u drugi plan.

“Svi resursi, svi kapaciteti, svi segmenti društva moraju biti uključeni u promociju vakcinacije. U Crnoj Gori je bilo dovoljno vremena, više mjeseci, da se neumornim radom uz najefikasniju organizaciju, ne samo zdravstva, nego i svih privatnih zdravstvenih ustanova, volontera, NVO, Crvenog krsta, Vojske, policije i svih uniformisanih lokalnih službi postigne 85 odsto kompletno vakcinisanih građana, uključujući i djecu. Da li smo mi to uspjeli i sa kakvim rezultatima smo dočekali ovaj talas delta soja Sars-CoV-2?”, pita se dr Kavarić.

Treba, dodaje, da se svi dobro pogledamo između sebe.

“Neko će pred porodice desetina umrlih ovih dana morati da izađe i ponese odgovornost”, ističe on.

On poručuje da je epidemiološka situacija takva da bi, da nema vakcina, jedino rješenje bilo najhitnije uvođenje lokdauna.

“U ovim okolnostima insistiraćemo i zalagati se za pooštravanje i intenziviranje vakcinacije i njene promocije”, kazao je dr Kavarić.

Foto: PR centar

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play