Obavezno nošenje maski u školama

Ministarstvo zdravlja Crne Gore donijelo je naredbu na osnovu koje svi zaposleni i učenici, tokom boravka u javnim i privatnim ustanovama koje obavljaju obrazovni program i vaspitni rad, nose zaštitne maske na licu koja pokriva nos i usta.

Od ove naredbe izuzeti su oni koji, uslijed zdravstvenog stanja i individualnih razvojnih specifičnosti ne mogu da nose masku ili mogu da je nose uz određena ograničenja.

“Temelj ove naredbe je očuvanje zdravlja đaka jer je pohađanje nastave u školama jedan od stubova pravilnog rasta i razvoja u svim segmentima. U isto vrijeme, nošenjem maske u školama, štiti se i zdravlje onih koji im prenose znanje, ali i okruženja kom se vraćaju nakon škole”, navode u saopštenju, prenosi CdM.

U ovom trenutku, obavezno nošenje maske je nužno za regularan početak školske godine. U slučaju pozitivnog nalaza, u izolaciju neće ići djeca koja su nosila maske.

Ranije je usaglašeno da časovi traju 30 minuta, da odjeljenja ostaju zajedno, da škole imaju veliki odmor, da djeca mogu da nose svoju užinu bez dijeljenja sa ostalima, ali i da im se,  prilikom ulaska u škole, svima mjeri temperatura i dezinfikuju ruke.

U cilju očuvanja regularnog rada škola, Ministarstvo zdravlja obavezalo je Institut za javno zdravlje da i nasumično vrši testiranja đaka i zaposlenih u školama.

Pravila u vezi sa pohađanjem nastave će se, shodno promjeni epidemiološke slike, prilagođavati.

Uz nadu da je došlo vrijeme da se poštovanje mjera u borbi protiv korona virusa ne svodi na strah od kontrola, već na odlučnost da se virusu odupremo, Ministarstvo zdravlja poziva kompletnu javnost da bude dosljedna u primjeni osnovnih mjera.

“Još jednom pozivamo sve zaposlene u prosvjeti, koji su od trenutka nabavke prvih vakcina, bili i ostali prioritet za imunizaciju da se vakcinišu i, na taj način, doprinesu očuvanju ličnog i javnog zdravlja, ali i kontinuitetu regularnih vaspitno-obrazovnih procesa”, apel je Ministarstva zdravlja.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play