Skupština zaključila: Zabraniti ustoličenje na Cetinju

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je zaključke kojima pozivaju SPC da odustanu od ustoličenja mitropolita Joanikija najavljenog za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, ili da ga održe u drugom gradu, piše portal RTCG.

Upravu policije pozivaju da zabrani ustoličenje na Cetinju.

“Skupština Prijestonice Cetinje, u cilju očuvanja mira, stabilnosti i bezbjednosti građana i imovine, poziva Upravu policije da u koordinaciji sa nadležnim organima, u skladu sa svojim ovlašćenjima, poštujuću Ustav i zakon, planiranu organizaciju ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve za 05.09.2021. godine na Cetinju, proglasi za skup visokog rizika i donese odluku o zabrani njegovog organizovanja na Cetinju”, stoji u zaključcima koje je usvojila Skupština Prijestonice.

Kako piše portal RTCG, za zaključke su glasala 23 odbornika, protiv su bili odbornici Demokrata.

“Skupština Prijestonice Cetinje cijeni da je najavljeno ustoličenje Joanikija Mićovića za mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Cetinjskom manastiru događaj visokog bezbjednosnog rizika koji može da naruši mir i stabilnost ne samo na Cetinju već i u cijeloj Crnoj Gori i poziva nadležne da, svako u dijelu svojih ovlašćenja, u skladu sa Ustavom i zakonima, doprinese očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti građana i imovine”, drugi je zaključak koji je Skupština usvojila.

Pored toga Skupština Prijestonice Cetinje poziva nosioce zakonodavne i izvršne vlasti i sve političke subjekte da svojim djelovanjem ne doprinosi povećanju tenzija i narušavanju mira i stabilnosti u državi.

 Foto: rtcg.me

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play