Joanikije: Moji protivnici srljaju u prokletstvo

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije danas je okarakterisao kao podmuklu i tužnu poruku protivnika njegovog ustoličenja na Cetinju.

To je objavljeno jna sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC), prenosi Pobjeda.

Joanikije je služio liturgiju u Manastiru Morača, a potom se obratio.

SPC je planirala Joanikijevo ustoličenje za 5. septembar na Cetinju.

„A gdje bih se ja to drugo ustoličio? Hoću li njih da pitam gdje ću se ustoličiti, njih koji me truju mržnjom svakodnevno. Ali, lako je meni sve to. Znam kako je prošao moj prethodnik. On je mučenik bio za trideset godina svoje arhijerejske službe u Crnoj Gori, živi mučenik i paćenik. Ali je bio Božji čovjek, pa je to nosio. Imao je uvijek osmijeh veličanstveni. Kao da te sunce grije sa njegovoga lica. A znamo koliko je patio. Ja znam, svjedok sam“, istakao je Joanikije.

Takođe, poručio je da neće nigdje drugo da traži svoj tron mimo onoga koji je Gospod i Sveti Petar Cetinjski utvrdio.

„To je onaj tron koji pripada ovoj Mitropoliji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je svetosavski tron. Nijesam htio da odlažem ustoličenje, niti bilo ko ima pravo to da traži. Ali smo, da bismo doprinijeli koliko god možemo da ne bude sukoba, svađe i graje i, ne daj Bože, čega još gorega, učinili sve da se ova svečanost obavi po zakonu hrišćanskome a da bude skromna. I pozivamo sve na mir, na skromnost i na bratsku ljubav. I nadam se da razumijete, jer nijesmo htjeli ni drugu stvar da dopustimo: da se ovaj isključivo crkveni događaj i čin podređuje bilo kojoj politici, niti da se za njega vezuje i lijepi politika, niti da mu se daje drugačiji značaj od onoga što on ima“, odao je on.

Takođe, Joanikije je istakao da nije tačno da je narodu zabranjeno da učestvuje u svečanosti.

„Samo smo zamolili narod da dođu predstavnici svih crkvenih opština u Crnoj Gori, cijelo sveštenstvo i da se, naravno, toga dana vrše službe Božje, jer je to događaj za cijelu Crkvu, po svim gradovima u Crnoj Gori, da se proslavi taj događaj. Dolazi nam Njegova Svetost Patrijarh srpski, novoizabrani, gospodin Porfirije koga ćemo svečano dočekati u Podgorici, naravno i na Cetinju. Dolaze nam i gosti iz drugih pomjesnih crkava i to je nama velika čast. Da je sreće, bilo bi to čast i za Cetinje“, rekao je on.

Kazao je da su učinili sve da bude mir u Crnoj Gori i za vrijeme ustoličenja.

„Ako neće mir, onda će uzeti prokletstvo. A ko neće da uzme mir Božji, onda će uzeti prokletstvo Svetoga Petra. I ja ih upozoravam da ne srljaju na prokletstvo. I opet ponavljam, ja se njih odreći ne mogu, to su moja braća. To je moj rod i moj narod. A oni neka čine što im drago, i kako ih njihova pamet i savjest uče. Bila je velika hajka da se to pravo, ne samo meni nego Crkvi i pravoslavnom narodu u Crnoj Gori uskrati od nekakvih družina koje se pojavljuju kao pečurke poslije kiše. Ali znamo i te pečurke: nijesu dugotrajne. I to će nestati. Odnosno, ljudi će shvatiti i razum će preovladati, i bratska ljubav. Tako će zablistati novo lice Crne Gore“, poručio je Joanikije.

Rekao je da bratske razdore u Crnoj Gori doživljava sa bolom.

„Koliko su god oni bili glasniji, mi smo sve više ćutali da ničim ne doprinesemo toj graji i toj svađi. I nijesmo se svađali ni sa kim, niti ćemo se svađati. Ali, naravno, ne možemo odustati od onoga što je dato našoj svetoj Crkvi od Svetoga Save pa do dana današnjega. Ja sam 56. izabrani mitropolit crnogorsko-primorski. Naravno, računamo sve od Episkopije zetske koju je osnovao Sveti Sava pa do dana današnjega, a 41. koji se ustoličava na Cetinju. I ako je i jedan kontinuitet i jedno pravo jasno u Crnoj Gori to je jasno. Kome to pravo pripada? Pripada, ne meni nego mojoj Crkvi koja me je poslala“, kazao je Joanikije.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play