Škole same da kupe sredstva za dezinfekciju, pa će im Ministarstvo refundirati novac

Postupak javne nabavke sredstava za dezinfekciju i zaštitne opreme neće biti završen do početka školske godine zato su škole dužne da same nabave ta sredstva za prvo polugodište, a potom će im novac refundirati Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta.

To je, pored ostalog, navedeno u dopisu koji je poslat školama, a u koji je Pobjeda imala uvid.

Ministarstvo je prvo školama dostavilo upitnik da se izjasne kolike količine sredstava su im potrebne, navodeći da neke to nijesu učinile, te da u nekim slučajevima se značajno razlikuju za škole koje pohađa sličan broj đaka, ili se nastava izvodi u objektima slične površine.

“Stoga, Ministarstvo će pripremiti objedinjenu listu potreba, kako bi se izvršila centralizovana nabavka sredstava za dezinfekciju i zaštitne opreme za sve ustanove”, naveli su u dopisu, piše Pobjeda.

Predložili su školama da nabavku obave na mjesečnom nivou kako bi nakon dostavljanja zahtjeva sa propratnim računom, Ministarstvo, nakon provjere, refundiralo sredstva.

Istakli su kako su uočili da veliki broj ustanova ima određene količine sredstava na lageru, te sugerišu da se troše ta sredstva prije nabavke dodatnih količina.

Ministarstvo je pozvalo škole da se prilikom nabavke vode načelom ekonomičnosti, kako po pitanju količina, tako i po pitanju jediničnih cijena naručenih proizvoda.

Kako bi obezbijedili bezbjedan boravak u vaspitno-obrazovnim ustanovama, u uslovima korona virusa, kao jedna od obaveza ustanova jeste da nabave dovoljne količine sredstava za dezinfekciju i zaštitne opreme.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play