Milan Knežević dobio „Veliku Gramatu“ za književno stvaralaštvo

Nagrada Književnog društva Kosova i Metohije za 2021. godinu, „Velika Gramata“, najveće priznanje za književno stvaralaštvo, očuvanje srpskog jezika i kulture, koje to Društvo već tradicionalno dodjeljuje uglednim stvaraocima srpskog govornog područja, dodijeljena je Milanu Kneževiću, saopšteno je iz Demokratskog fronta, prenosi Pobjeda.

Knežević, inače, profesor srpskog jezika i književnosti, našoj kulturnoj javnosti se kao pjesnik prvi put predstavio 1997. godine kad je proglašen za najboljeg mladog pjesnika u izboru Radija Crne Gore i Biblioteke „Radosav Ljumović“, potom je zastupljen u dvijema kolektivnim zbirkama mladih pjesnika, „Dan poslije budućnosti“ (1999) i „Predio u praskozorje“ (2008), kao i u antologiji autora sa prostora bivše SFRJ i antologiji crnogorske poezije.

Dosad je objavio šest knjiga poezije: „Deponija snova“ (2007), „Avlija bivših“ (2011), „Dnevnik sitnih grehova“ (2014), „Elektronska identifikacija birača“ (2016), „Nijemi dijalozi“ (2017) i „Robijaški refreni“ (2020).

„U ‘Robijaškim refrenima’ Knežević se predstavio novim pjesmama u više ciklusa kao angažovani pjesnik, koji prepoznaje aberacije savremenog otuđenog društva, ali se iskazao i kao prefinjeni lirik, i tzv. ‘poeta doctus’. U istoj knjizi Knežević je sačinio retrospektivu, izbor najboljih pjesama iz svojih prethodnih pet zbirki predstavivši se kao pjesnik zaokružene poetike, bogatstva poetskih vizija i viđenja aktuelne stvarnosti. Nedavno je objavio svoj roman prvjenac, ‘Obala Nesanice’, koji zasigurno predstavlja i sam vrh njegovog dosadašnjeg stvaralaštva, pri čemu je manirom ozbiljnih proznih stvaralaca opisao istorijat imaginarne afričke državice, Obale Nesanice, uz groteskne slike uspona i pada Velikog narodnog vođe, najvećeg sina crnačke domovine. Knežević je pritom na impresivan način ponudio čitalačkoj publici mnoštvo metafora i asocijacija, vezanih za sindrom svih svjetskih diktatorskih režima, i mentalni šablon diktatora sa svih meridijana, pri čemu je sačinio i roman bogate žanrovske različitosti, od istorijskog do ljubavnog i, naglašeno, psihološkog romana“, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik KDKiM, književnik Novica Sovrlić, već je čestitao Kneževiću na priznanju, uz najavu da će način, mjesto i datum uručenja nagrade biti naknadno određeni.

„I u svjetlu dodijeljene ‘Velike Gramate’, za očekivati je da će književno stvaralaštvo Kneževića, koje je dosad redovno bivalo u sjenci njegovog političkog angažmana, biti pravednije i šire vrednovano“, zaključuju u DF-u.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play