Sve više turista otkazuje rezervacije, trpjeće postsezona

Nakon što je Velika Britanija stavila Crnu Goru na „crvenu listu“, gosti iz desetak soba u hotelima kompanije Montenegrostars u Budvi prekinuli su odmor i vratili se kući ranije, kazao je za Pobjedu suvlasnik ove hotelske grupe Žarko Radulović.

“Vijest za Englesku još nije rasprostranjena u punom kapacitetu, ali su njihovi državljani već počeli da napuštaju Crnu Goru. Gostima koji su otišli, vratili smo novac za dane koje nijesu iskoristili. Ono što brine jeste da su rezervacije iz ove zemlje i Belgije za septembar već otkazane, a počelo je otkazivanje i iz regiona, što može da znači da će u narednih deset dana sezona biti završena”, strahuje Radulović.

Ne bi ga, kako navodi, čudilo da se i zemlje regiona odluče na ovakav korak, posebno imajući u vidu nedavnu najavu premijera Zdravka Krivokapića da bi 1. septembra broj dnevno zaraženih mogao da dostigne hiljadu.

“Trenutno nas Moldavija, Ukrajina i Kazahstan još nijesu stavili na ,,crvenu listu“, ali me neće čuditi da nas na tu listu stave i zemlje regiona, jer, sa pozicije zdravlja i bezbjednosti, ima logike da se to desi”, smatra Radulović.

Nije optimističan kada je riječ o postsezoni, jer, kako kaže, ne može da zatvori oči i da se pravi da ništa ne vidi, kad vidi. Boji se da nas čeka period otrežnjenja, jer smatra da je ovo moglo da se spriječi. Neće, kako kaže, da kritikuje to što je bio dozvoljen ulazak bez PCR testa, jer je to bila nasušna potreba i nešto što nam je, kako smatra, dalo kakvu takvu sezonu. Za ovu situaciju krivi nas same, a posebno mlade.

“Problem broj jedan smo mi. Ako pogledate statistiku da je od 760 oboljelih, 45 stranaca, jasno je da smo mi raširili ovu pandemiju, jer se nijesmo vakcinisali, a mogli smo. Mi smo dozvolili da se održavaju skupovi gdje je hiljade mladih boravilo na jednom prostoru po nekoliko sati, opušteni uz alkohol i možete samo zamisliti šta to znači za prenošenje virusa”, navodi Radulović.

Za njih to i nije toliko strašno, ali zarazili su svoje porodice, a za stariju populaciju to može biti fatalno, na šta, kako navodi, i ukazuju sada već, dvocifrene brojke preminulih.

“Zbog toga nije Institut za javno zdravlje adresa za kritiku, jer sam bio u toku i znam šta su zahtijevali, pa ni Vlada, ali ne mogu da shvatim nas kao pojedince, gdje je nama glava, o čemu smo mislili”, kaže Radulović.

Kakvoj takvoj postsezoni nada se direktor kompanije Light house Jovan Vukalović u okviru koje posluje istoimeni hotel u Herceg Novom. Popunjenost tokom sezone je bila iznad svih očekivanja i skoro na nivou 2019. godine, a u nekim segmentima poslovanja čak je i premašeno. Ipak, nije siguran da mogu računati na uspješnu postsezonu.

“Ukoliko situacija sa koronom bude stabilna, postsezona će biti sasvim solidna. Neće biti na nivou ranijih godina, ali smo, s obzirom na sve, ipak zadovoljni dosadašnjim najavama. Međutim, trenutna epidemiološka situacija nam baš i ne uliva nadu da ćemo uspjeti da realizujemo sve dogovorene aranžmane u ovom periodu”, kaže Vukalović za Pobjedu.

I iz Turističke organizacije Bar teško mogu prognozirati šta će se dešavati u narednom periodu.

“Umnogome će zavisiti od mjera koje će biti na snazi. Određene najave postoje, međutim kao i za glavnu sezonu karakteristične će biti ,,last minute“ rezervacije. Goste uglavnom možemo očekivati iz zemalja okruženja, prije svega seniore koji imaju slobodnog vremena, ali i iz razloga jer ih je značajan broj vakcinisan i može se kretati bez ,,straha“ od korona virusa”, kaže za Pobjedu direktor TO Bar Emil Kukalj.

Podsjećamo, od 1. septembra turisti više neće imati mogućnost besplatnog testiranja koje im je ranije bilo obezbijeđeno, u slučaju da njihove matične zemlje to traže nakon boravka u Crnoj Gori. Ovu odluku donijela su ministarstva zdravlja i ekonomskog razvoja uz saglasnost Vlade.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play