EU uklonila Crnu Goru sa liste sigurnih putovanja

Savjet Evropske unije odlučio je da ukloni Crnu Goru sa liste sigurnih putovanja, navedeno je u saopštenju ovog tijela EU.

Savjet uklanja, kako je precizirano, ukupno pet zemalja i jedan entitetski/teritorijalni organ sa ove liste. Pored naše države, uklanjaju se i Izrael, Kosovo, Liban, Sjeverna Makedonija i Sjedinjene Američke Države.

„Nakon pregleda u skladu sa preporukom o postepenom ukidanju privremenih ograničenja za putovanja koja nisu neophodna u Evropsku uniju, Savjet je ažurirao listu zemalja, posebnih administrativnih regija i drugih entiteta i teritorijalnih vlasti za koje bi trebalo ograničiti putovanja. Sa liste su uklonjeni Izrael, Kosovo, Liban, Crna Gora, Republika Severna Makedonija i Sjedinjene Američke Države“, precizirano je u saopštenju, prenosi Pobjeda.

Crna Gora od početka jula bila je na zelenoj listi EU, koja se odnosi na putovanja u Uniju bez ograničenja.

Kako je navedeno u preporuci Savjeta EU, ova lista će se i dalje redovno pregledavati i u zavisnosti od slučaja ažurirati.

‘Kriterijumi za određivanje trećih zemalja za koje bi trebalo ukinuti trenutno ograničenje putovanja ažurirani su 20. maja 2021. Oni pokrivaju epidemiološku situaciju i ukupni odgovor na kovid-19, kao i pouzdanost dostupnih informacija i izvora podataka. Uzajamnost takođe treba uzeti u obzir od slučaja do slučaja“, navedeno je u saopštenju.

Preporuka Savjeta, dodaju, nije pravno obavezujući instrument.

„Vlasti država članica ostaju odgovorne za sprovođenje sadržaja preporuke. Oni mogu, uz potpunu transparentnost, ukinuti samo progresivna ograničenja putovanja prema navedenim zemljama. Država članica ne bi trebalo odlučiti da ukine ograničenja putovanja za treće zemlje koje nisu navedene na listi prije nego što se o tome odluči na koordiniran način“, navedeno je u saopštenju.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play