Vujović: U Vladi i dalje nema manjina, SPC jedini pobjednik izbora

Predsjednik Upravnog odbora u Centru za monitoring i istraživanje (CeMI) Zlatko Vujović kazao je da godinu dana od promjene vlasti u Crnoj Gori gotovo nijedno obećanje vladajućih partija iz predizborne kampanje nije ispunjeno.

Konstatuje da je vlada Crne Gore izabrana u decembru prošle godine, pošto su, navodi, tri mjeseca, „potrošena u traženju kompromisa sastava buduće vlasti unutar nove parlamentarne većine“.

“Najveći učinak ove Vlade se iscrpio samim preuzimanjem vlasti – da je Crna Gora po prvi put u modernoj istoriji, promijenila vlast, i to bez većih tenzija. Međutim, stalo se na tome”, rekao je Vujović za Danas.

On ocenjuje da je jedini dobitnik posljednjih izbora SPC, koja, kaže, kontroliše u potpunosti više od polovine vlade i ključne ministarske resore.

“Stoga ne čudi njeno bahato ponašanje, jer za razliku od prethodnog perioda kad su smatrali da su iznad države i nijesu priznavali zakonske propise, sada upravljaju tom istom državom. To se oslikava brojnim zloupotrebama posebno kada je riječ o upisima objekata, gradnji nekretnina za trzište na atraktivnim lokacijama. Umjesto da smiri tenzije vladajuća koalicija i SPC su ih dodatno intenzivirali”, istakao je Vujović.

Vujović ukazuje i da eksponiranost SPC u upravljanju državom proizvodi oštre reakcije kod drugih građana, ali i utiče na to da se sa SPC, prema posljednim istraživanjima javnog mnjenja, identifikuje svega nešto više od 40 odsto pravoslavnih građana Crne Gore, dok se nešto preko 20 odsto identifikuje sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), dok ostali nisu opredijeljeni.

“I dalje u Vladi nema predstavnika nacionalnih manjima, a izuzev potpredsjednika Dritana Abazovića svi su vjernici i podržavaoci SPC. Vlada otvoreno diskrimiše CPC i njene vjernike, a u slučaju Podgorice svojom odlukom je spriječila gradnju hrama ove crkve. Sve ovo dodatno pojačava međunacionalne i međuvjerske tenzije u zemlji”, rekao je Vujović.

Vujović ocjenjuje da su nove vlasti pokazale veliki stepen „netransparetnosti, nezakonito se zadužujući, nezakonito otpuštajući i zapošljavajući po partijskom ključu, upravo onako za što su sa pravom kritikovali DPS“.

Neke dobre inicijative kao refinansiranje kineskog kredita za autoput, dodaje, nisu se ostvarile iako su pompezno najavljene.

Dodaje da je javni servis RTCG preuzet od prethodne vlasti.

“U njemu su instalirani rukovodioci po partijskom ključu. Umjesto javnog, partijski je zamijenio isto partijski, samo sada od partija nove većine”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, iako na prvi pogled podržava zapadne saveznike, u stvarnosti bojkotuje NATO akcije ili ih smanjuje na minimum.

“Iako podržava SAD oko Avganistana, izbjeglice iz ove zemlje nijesu dobrodošle u Crnu Goru jer su muslimanske vjere. Bezbjednosnim i odbrambenim sektorom upravljaju kadrovi pod kontrolom srpskih i ruskih obavještajnih krugova, iako je Crna Gora članica NATO-a”, naglasio je Vujović.

Kada je riječ o evrointegracijama taj proces je, smatra on, zaustavljen, dok, kaže, ambasadori zemalja Kvinte često moraju i javno da reaguju da bi zaustavili neke poteze od novih vlasti koji bi vodili daljem nazadovanju u procesu evropskih integracija.

“Sve je to uticalo da imamo narušene odnose sa SAD, Njemačkom i EU”, naveo je Vujović.

Dodaje i da je najveći broj uticajnih nevladinih organizacija zaćutao, a neki od njih zahvaljujući trgovinama sa novom većinom dobili visoka postavljenja.

Napominje i da je vlada u cilju privlačenja turista odustala od zaštitnih mera protiv kovida-19, i vratila, kako kaže, Crnu Goru na crvenu listu EU, uz ogroman broj umrlih.

“Turistička sezona je bila bolja od prošlogodišnje, ali po finansijskim efektima daleko od posljednje sezone prije pandemije”, kazao je Vujović.

Uz sve neuspjehe, dodaje, Vlada se nalazi pod snažnim udarima partija parlamentarne većine, a njeni ministri su stalno pod njihovim optužbama da je Vlada uključena u šverc cigara, korupciju, zloupotrebe.

“U takvoj situaciji, bez snažne podrške parlamentarne većine, bez iskusnih i sposobnih kadrova vlada je osuđena na skori pad”, zaključuje Vujović.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play