Penzioneri KAP-a i nakon osam godina nastavljaju proteste

Penzioneri Kombinata aluminijuma (KAP) nastaviće od sjutra proteste ispred zgrade Skupštine, od deset do 14 sati, sa planiranim brojem učesnika zbog poštovanja propisa usljed koronavirusa.

Predstavnik penzionera KAP-a, Nikola Raković, kazao je da su njihovi zahtjevi, nakon osam godina protesta, da otpremnine u iznosu od 5,45 miliona eura dobije 420 penzionera.

„Tražimo da se to uvrsti u budžet za ovu godinu kroz njegov rebalans i odredi datum isplate u ovoj godini, od čega nećemo odustati, a ne kako planiraju predstavnici vlasti, kroz nekoliko godina. Nema toga ko može da garantuje ko će biti do kraja ove godine na vlasti, a ne u narednim godinama“, naveo je Raković u saopštenju, prenosi Mina.

On je kazao da su se obratili ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću, čiji predstavnici su ih pozvali na razgovor u vezi sa donošenjem zakona za otpremnine vezano za penzionere rudarske i metalske industrije, utvrđivanja konačnih spiskova i datuma isplate.

„Ne možemo a da ne istaknemo da smo se do sada obraćali, da nas prime čak i do 50 puta pojedini iz vlasti, a ovo je prvi put da nas pozivaju oni iz vlasti. Time su unijeli novinu u načinu rada institucija, što nam se čini da sluti na dobro“, dodao je Raković.

On je podsjetio da je Vrhovni sud 1. jula odbacio njihovu reviziju kao „nedozvoljenu“, na šta će advokat podnijeti žalbu. Odlukom Vrhovnog suda potvrđene su, kako je dodao, odluke Osnovnog i Višeg, kojima su odbijene tužbe penzionera KAP-a kojima je tražena isplata pripadajućih otpremnina.

Raković je rekao da su odluke Osnovnog, Višeg i Vrhovnog suda donijete na osnovu odluke Ustavnog, koji je lex specialis zakon za otpremnine proglasio diskriminatorskim.

Podsjećamo, bivši radnici KAP-a, njih 420, koji su u drugoj polovini 2013. godine bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu otpremnina, od kada se redovno okupljaju u znak protesta. Radi se o otpremninama u iznosu od 5,45 miliona eura.

Foto: Pobjeda (arhiva)

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play