Mihailo Krivokapiću: Bićete izdajnici i kvislinzi ako dozvolite ustoličenje na Cetinju

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo obratio se juče pismom predsjedniku Vlade Zdravku Krivokapiću apelujući na njega da štiti dostojanstvo i suverenost Crne Gore i ne dozvoli ustoličenje episkopa Crkve Srbije Joanikija u Cetinjskom manastiru.

„Godinama sam kao čovjek pozivao na mir i ljubav među narodima i vjerama u Crnoj Gori koji decenijama ugrožava Srpska crkva, crkva države Srbije. Dok ta crkva, poduprta tom istom državom, raspiruje mržnju među narodima i vjerama i podriva ustavni poredak, dovodeći u pitanje sve naše napore, s ciljem da u konačnici Srbija anektira našu domovinu“, istakao je on, uz konstataciju da joj je Krivokapić svakim gestom, „riječju i djelom s ruke da taj posao oposli“.

Naglasio je da je ova crkva pod zaštitom Krivokapića „ovih dana, namjerna da ustoliči beogradskoga namjesnika Joanikija, na uzurpiranu katedru Svetoga Petra Cetinjskoga, katedru Crnogorske pravoslavne crkve, mimo njegovoga amaneta da na nju može da śedi samo rodni Crnogorac od najprvijih crnogorskih familija“.

„Kao što znate on nije Crnogorac i ta crkva kojoj služi nije Crnogorska“, podsjetio je mitropolit Mihailo.

Naveo je, pored ostalog, da je Krivokapić dao „pristanak Srbiji da njena crkva duhovno okupira našu zemlju“ i prihvatio „da joj bude instrument, koji treba da Crnu Goru dovede do konačne propasti“.

„Znate li kako se zove takav odnos prema svojoj zemlji i kako se nazivaju njegovi akteri? Odgovoriću Vam – takav akt predśednika Vlade je veleizdaja a akteri su kvislinzi“, poručio je vladika premijeru.

Upozorio je da bi ustoličenje Joanikija u Cetinjskom manastiru predstavljalo „napad na Cetinjski manastir kao simbol moći i trajanja naše domovine Crne Gore“.

„To je uvreda dostojanstva i suvereniteta Crne Gore; gospodine predśedniče to je uvreda svakoga etničkoga Crnogorca; to je napad na Cetinjski manastir kao simbol moći i trajanja naše domovine Crne Gore! Dobro znate da taj akt neće ostati bez odgovora“, poručuje mitropolit Mihailo u pismu.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play