DPS: Uvezeni nacionalisti su, ciljajući Cetinje, sebe precijenili

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) Crne Gore održalo je sinoć svoju redovnu sjednicu na kojoj je analizirana aktuelna politička i bezbjednosna situacija u državi, povodom najavljenog održavanja vjerskog događaja u organizaciji Srpske crkve, na Cetinju 5. septembra.

„Država Crna Gora u produženom vremenskom trajanju, a intenzivno u posljednjih nekoliko godina, na udaru najogavnije političko-medijske kampanje koja se vodi iz Srbije, a čiji autori imaju samo jedan naum, a to je da državu i građane potčine sebi i svojim megalomanskim retrogradnim ideološkim ciljevima koje personifikuje krilatica ‘srpski svet’. Godinama u kontinuitetu izgovarane riječi mržnje i šovinističkih provokacija – da ‘Crnogorke i Crnogorci ne postoje’, ‘da su izmišljena nacija’, ‘šaka jada’ – čiji su promoteri bili i čelnici Srpske crkve, kao i postupci sa namjerom da se ponize pripadnici crnogorske nacije a njihova država omalovaži, izazvali su prirodnu reakciju slobodnog crnogorskog naroda”, jedan je od zaključaka sa sjednice DPS-a.

Kako su istakli, zbog toga i ne čudi stav građanki i građana Cetinja koji ne žele da se u njihovom gradu odigra konačni čin poniženja Crne Gore i njenih građana.

“Na takav stav nedvosmileno upućuju i Zaključci Skupštine Prijestonice Cetinja koji su usvojeni velikom većinom, te Predsjedništvo poziva nadležne državne organe da isti budu i sprovedeni i da time svi društveno-politički akteri na jasan način pokažu da im je stalo do mira i napretka Prijestonice”, navodi DPS.

Predsjedništvo DPS duboko vjeruje da će građani tog dana na Cetinju mirno, na civilizovan način iskazati svoj protest.

“Svi koji insistiraju da se ustoličenje održi na Cetinju protiv volje njegovih mještana, trebalo bi da znaju da se time nepopravljivo produbljuje animozitet građana prema onima koji će i poslije 5. septembra boraviti u tom gradu i službovati u Cetinjskom manastiru. Zato je jasno da ako je nekome zaista do mira na Cetinju, taj u ovom trenutku ne bi insistirao na okupljanju glavnih izvođača ‘srpskog sveta’ u gradu pod Lovćenom”, ističe DPS.

Predsjedništvo DPS je konstatovalo da u trenutnoj situaciji partija nije mogla ostati po strani i nijemo posmatrati realizaciju nauma nacionalista iz vrha vlasti države Srbije koji žele da ispune ono što pojedinim monarhistima i kasnije Slobodanu Miloševiću nije pošlo za rukom, a to je da stave slobodarsku Crnu Goru, Cetinje, Lovćen, Orlov krš i Cetinjski manastir pod svoju čizmu.

“Naš potez je samo mirna, građanska reakcija na sve te propale, ali očito još neuništene retrogradne ideje”, navodi ova partija.

Demokratska partija socijalista ostaje pri ranije saopštenom stavu da će u nedjelju 5. septembra biti na Cetinju uz građane tog grada i dostojanstveno i civilizovano braniti sve one viševjekovne tekovine i teškom mukom stečeno pravo na svoju državu i slobodu.

“Zaključeno je da samo miran protest može donijeti još jednu pobjedu nad domaćim i uvezenim nacionalistima koji su 5. septembar već upisali kao datum pokoravanja Crne Gore. Dokazaćemo im tog dana brojnošću i na dostojanstven način da su sada, ciljajući Cetinje, sebe precijenili”, ističe DPS.

Predsjedništvo DPS ukazuje da je predstojeći najavljeni vjerski skup na Cetinju događaj nepodnošljivo visokog rizika i da će odgovornost za svaki eventualni nemili događaj ili incident snositi Vlada Crne Gore i njeni organi.

“Želimo da vjerujemo da će nadležni organi realno sagledati sve činjenice i izazove koje čin ustoličenja može imati po budućnost Crne Gore”, ukazuju u DPS-u.

Na sjednici je jednoglasno zaključeno da je odluka MCP da ustoličenje protekne bez okupljanja njima bliskih vjernika, nedovoljan i zakasnio pokušaj kompromisa.

“Posebno brine što sa adresa koje promovišu srpsku crkvu, i dalje stižu vrlo uznemirujuće poruke negiranja svega što je crnogorsko, a afirmišu vrijednosti koje nikada nijesu pripadale Crnoj Gori i Crnogorcima poput poziva na nasilje, širenje vjerske mržnje, pa čak i obračuna sa ženama”, navodi DPS.

Predsjedništvo DPS poziva predstavnike Srpske crkve u Crnoj Gori, Patrijaršije SPC i Vlade Crne Gore da još jednom razmisle i poslušaju ono što je volja građana, skoro svih Cetinjanki i Cetinjana, i da za čin ustoličenja izaberu neki drugi grad i vjerski objekat.

Demokratska partija socijalista apeluje na sve političke partije i javne djelatnike da u nastupajućim danima daju maksimum kako bi se smirile tenzije, kako bi u miru, dijalogu i toleranciji riješili sve postojeće kompleksne bezbjedonosne izazove.

“Predsjedništvo DPS duboko vjeruje da naši članovi i simpatizeri neće učiniti nijedan potez ili čin koji bi doveo u pitanje mir i sigurnost naših građana, jer smo sa njima uspjeli da sačuvamo mir u Crnoj Gori u slično izazovnim vremenima krajem devedesetih godina i početkom ovog vijeka”, zaključuje DPS.

Izvor: CdM

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play