Sindikat prosvjete: Izvjestan povratak na online nastavu

I ova školska godina za više od 100.000 djece u Crnoj Gori počela je u uslovima pandemije koronavirusa. Maske i dezinfekciona sredstva obavezni su jednako koliko i udžbenici, ali je ipak razlika u tome što je onlajn nastava, bar za sada, samo ružna uspomena na period za nama. Ipak, u Sindikatu prosvjete poručuju da je učenje na daljinu sve izvjesnije.

Prosvjetnim radnicima u Osnovnoj školi “Pavle Rovinski”, prema riječima nastavnika i predsjednika podgoričkog odbora Sindikata prosvjete Slobodana Savovića, srce je bilo ispunjeno radošću jer se konačno, kao u nekim srećnim vremenima, oglasilo školsko zvono. A i odjeljenja su opet kompletirana. Ipak, ostaje bojazan da ćemo se usljed pogoršanja epidemiološke situacije ponovo vratiti online nastavi.

Prvi dan u ovoj podgoričkoj školi, kaže Savović za Dnevne novine, bio je edukativnog karaktera i u cilju preventivnog djelovanja.

“Učenicima smo objašnjavali značaj preventive za sopstveno i zdravlje drugih ljudi. Podijelili smo im raspored, i pripremili za nastavu. Sindikat zabrinjava to da je teret kupovine sredstava za dezinfekciju pao na škole, iako imamo obećanja da će to biti refundirano”, kaže Savović.

Pitanje je, kako je rekao, da li škole imaju novca za kupovinu neophodnih dezinficijenata, a naročito da li će to moći da obezbijede male škole. Teško je, kaže, precizirati koliko je novca u pitanju.

Djeca su u OŠ “Pavle Rovinski” kaže, sve vrijeme nosila maske: “Sva djeca su imala maske, i nastavnici su svi posvetili pažnju na prvom času tome da im skrenemo pažnju na značaj preventive, ne samo nošenja maske, već i fizičke distance, i higijene ruku”.

Savović nije skrivao zadovoljstvo što je nastava krenula u školama.

“Puno je srce bilo svakom nastavniku. Poslije godinu dana se oglasilo školsko zvono. Vidjeli smo kompletna odjeljenja u učionicama, nije bilo grupa kao do sada i to nas je dodatno motivisalo”, rekao je Savović.

Na pitanje Dnevnih novina da li se plaši ponovnog vraćanja na onlajn nastavu, Savović odgovara: “Normalno da se plašimo, to je gotovo izvjesna stvar”.

Pojašnjava da se i na početku ove školske godine javljaju isti problemi, o kojima govori od februara.

“Dosadio sam i Bogu i narodu. Zahtijevamo da nam normiraju onlajn nastavu. To znači da se prilagode nastavni ishodi onlajn nastavi, jer nije isti ishod u onlajn nastavi i živoj riječi u učionici. Da nam prilagode klasifikacione periode onlajn nastave, da nam prilagode metode ocjenjivanja onlajn nastave. To je skroz drugi tip nastave i toliko puta to ponavljam da sam postao dežurni hejter Zavoda za školstvo”, rekao je Savović.

Kaže i da je primio vakcinu protiv koronavirusa, ali da kao predsjednik Sindikata prosvjete Glavnog grada nema podatak o broju vakcinisanih prosvjetara u Podgorici.

“To nije stvar sindikata, ali je stvar mog odnosa prema tome. Spreman sam i treću dozu da primim”, rekao je Savović.

Zbog epidemije virusa korona i ova godina će biti specifična. Časovi će trajati polasata, a đaci će, shodno preporukama nadležnih, u školi nositi maske. Na ulazu u školu obavezno je mjerenje temperature i dezinfekcija ruku.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play