Joanikije: Crna Gora nije samo Cetinje, još nisu Cetinjani napravili državu

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije poručio je da je spreman za dijalog i dogovor sa svima u Crnoj Gori i da se zajedništvo postignuto na litijama nastavi, objavljeno je na portalu Mitropolije crnogorsko primorske.

“Ovom činu se pripisuje Bog zna kakav politički karakter. To baš ja, koji sam svoj život ugradio u Crnu Goru i u Cetinjski manastir, koji sam ovdje bio i kao iguman i kao rektor bogoslovije i koji sam punih dvadeset godina vršio arhijerejsku službu u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, koja je takođe u Crnoj Gori. Valjda je i sjever Crne Gore Crna Gora, nije samo Cetinje. Neka izvinu svi Cetinjani, još nijesu napravili svoju državu koja se naziva Cetinje. Ali dobro, mi radimo u miru i ne želimo da se raspravljamo, ne želimo da se svađamo i ne želimo da doprinosimo toj graji koja se ovih dana podigla”,rekao je Joanikije u intervjuu za Radio Svetigora.

Prema njegovim riječima zbog toga su radi bratske ljubavi i sloge da ničim ne doprinose daljem podizanju tenzija, bratskim sukobima, da sa njihove strane učine sve da se to mirno obavi, da pošalju poruke mira.

“Nije nam do svađe sa braćom, to su naša braća, to su moja braća, to je moj narod, iako oni mene ne priznaju.Mi smo, dakle, radi spuštanja tenzija i radi mira u kući, prihvatili to ograničenje da na Cetinju bude samo sveštenstvo, da budu gosti, da dođe njegova svetost patrijarh Porfirije, da nam dođu gosti iz drugih pomjesnih crkava, a imamo dosta gostujućih arhijereja, od Jerusalima do Moske, do Kijeva, do Poljske, do Albanije, do Bugarske. Dakle, da se obnovi uz prisustvo predstavnika crkvenih opština i nešto malo gostiju sa strane, civilnih lica. Dakle, ipak uz prisustvo naroda, ali uz manji broj, da bi smo suštinu ovoga svetoga čina ispunili i da bi smo to obavili skromno, ali da bude svječano i lijepo, jer u skromnosti se projavljuje ljepota i možda je ta skromnost i Bogu ugodna i Svetom Petru Cetinjskome i naročito zbog toga što ne želimo obračune, svađe, tuče, čerupanja ovdje pred Cetinjskim manastirom, ne daj Bože, i to je naš stav. Ako neko hoće da se svađa, što kaže Sveti apostol Pavle “mi takvog običaja nemamo”” , naglasio je on.

Komentarišući “galamu koja se digla u vezi njegovog ustoličenja” i transparente na kojima se navodi da je nedostojan, Joanikije je rekao da na to nije obraćao pažnju.

“Gledam u moju savjest i stojim pred licem Božijim na svakoj svetoj službi, stojim pred licem moga naroda i tu se mjeri i da li sam dostojan ili nijesam dostojan, a ne na nekim transparentima ili takvim parapolitičkim skupovima. Dakle, sramota je da neko meni osporava pravo, i ne samo meni nego i vjernicima, narodu i Crkvi, a da neće da pokrene sudski proces”, rekao je Joanikije između ostalog.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play