SNP dostavio inicijativu za opoziv Đukanovića

SNP je poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, “Mir je naša nacija”, Pokretu za promjene, „Crno na bijelo“ i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću dostavila inicijativu za opoziv predsjednika države Mila Đukanovića, pišu Vijesti.

U njoj se navodi da „postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak za razrješenje“.

Podsjećamo, Đukanović je ranije izjavio da se nada da neće biti u situaciji da 5. septembra i sam bude na Cetinju, „tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države“.

„Ovakvim postupanjem Predsjednik Crne Gore je izvršio grubu povredu člana14 Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova“, navode u SNP-u.

Iz SNP-a smatraju da je Đukanović prekoračio Ustavna ovlašćenja.

„Nazvajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju ustoličenje… Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita… i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povrijedio Ustav. Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju… predsjednik je ličnim primjerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjerskih obreda SPC. Ovo je samo jedan od primjera koji karakterišu dugogodišnju praksu da predsjednik kroz podjelu, izazivanje mržnje, prijetnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuvjerske odnose unutar države”, poručuju iz SNP-a.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play