Abazović: Izvinite zbog suzavca, ali ne tolerišemo napade na službena lica

Najvažnije je da se u Crnoj Gori sačuvao mir i poredak i da smo uz određene poteškoće sačuvali i međuvjerski sklad. Put ka građanskom društvu trnovit i da ćemo u budućnosti morati da se posvetimo tolerancji, pomirenju i razmijevanju, istakao je večeras na TV Vijesti vicepremijer Dritan Abazović.

Kazao je da je Veselin Veljović probao jutros nasilno da uspostavi kontrolu nad policijom, koju je Abazović pohvalio i rekao da je to bila najprofesionalnija akcija policije do sada sprovedena.

„Policija je više od 30 sati bila suzdržana. Pružala je pasivni otpor. Sukobi su počeli kada je Veljović pokušao nasilno da probije kordon policije i uspostavi komandu po njegovoj procjeni kod određenih službenika Uprave policije. U tom momentu je bačen suzavac i do tad  policija nije imala nikakve želje ni volje da se na bilo koji način suprotstavlja građanima“, kazao je Abazović.

Vicepremijer se izvinio svim građanima Cetinja zbog upotrebe suzavca, te kazao da mora da se sprovodi Ustav i da bilo kakav vid ekstremizma, terorizma i napada na službena lica neće biti tolerisan.

Kazao je da DPS snosi odgovornost za ono što se desilo na Cetinju.

Reagujući na izjavu predsjednika Đukanovića, da je ustoličenje zapravo bilo „upokojenje“, Abazović je kazao da je Milo Đukanović zadobio težak udarac, te da DPS osim kriminalnog bekgraunda, sada prati i ekstremizam sa elementima terorizma. On je rekao da ima saznanja da su određena lica na Cetinju bila naoružana, te da se to istražuje.

Smatra da bi se, da nije bilo ustoličenja Joanikija na Cetinju, država vjerovatno uvela u anarhiju i ostvario fatalni scenario koji je priželjkivao DPS.

Upitan da li je bio za ili protiv ustoličenja mitropolita Joanikija, on je kazao da je bio za to, ali da je tražio garanciju da se ono može sprovesti onako kako se sprovelo.

Na pitanje da li DF misli na njega, ministra Sekulovića ili direktora policije Zorana Brđanina kada pominje „pokušaj državnog udara“, Abazović je kazao da je DF najmanje pozvan da govori o državnom udaru. Kazao je da nije tačno da se Brđaninu tokom noći spremala smjena jer je navodno odbio učestvovanje, već da je Brđanin sa svojim ljudima besprekorno rukovodio akcijom.

Abazović je predstavio i fotografiju jednog od učesnika protesta sa molotovljevim koktelom. Kabinet premijera je jutros objavio tu informaciju, da bi ih iz opozicije ubrzo demantovali.

„Postoji fotografija, može da se utvrdi i vrijeme kada se to desilo“, kazao je Abazović u Vijestima u pola 7.

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play