Uljarević: Porfirije pokazao drugo lice, ugrozio mir i stabilnost

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanja Daliborka Uljarević, rekla je danas u HTV-ovoj emisiji Studio 4, povodom dešavanja na Cetinju, kako nema sumnje da je Srbija duboko involvirana u događaje u zemlji, a bila je kritična i prema patrijarhu SPC-a Porfiriju.

“Mislim da nema sumnje da srpski predsjednik Aleksandar Vučić neskriveno pokazuje jednu vrstu nezadovoljstva što nema veći udio u procesima donošenja odluka i uticaj u društveno političkom odlučivanju u Crnoj Gori”, rekla je Uljarević, prenosi CdM.

Dodaje da Vučiću odgovara svaka situacija koja ukazuje na slabost crnogorskih institucija te nejedinstvo i nedostatnosti političkih struktura koje vode državu kako bi se on pozicionirao kao neko ko to može riješiti.

“Potpuno sam uvjerena da je ova situacija mogla biti izbjegnuta”, rekla je ona.

Uljarević je rekla da je dijalog neophodan, ali da je u ovoj situaciji izazov kako ga provesti i ko ima legitimitet da na njega pozove.

“Moje je uvjerenje da se taj dijalog ne može dogoditi na sadržajnoj, argumentiranoj, održivom nivou ako ne budemo imali snažno uključenje međunarodne zajednice”, poručila je Uljarević.

Ona smatra da je Crna Gora prebrzo ušla u NATO te da nije ispunjavala određene kriterijume, a da ta nespremnost nije adresirana poslije.

Uljarević je rekla i kako će SPC, a posebno mitropolit Joanikije, zauvijek nositi biljeg ovakvog ustoličenja, koje je sve samo ne svečan čin koji može biti nešto što će zadovoljiti istinske vjernike. Bila je kritična i prema patrijarhu SPC-a Porfiriju, nekadašnjem mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom.

“Prilično čudi, mene je makar iznenadio, i pristup patrijarha Porfirija. On je, koliko sam razumjela, imao sasvim drugo lice dok je bio u Hrvatskoj, a ovdje se pokazao kao neko ko je spreman da ugrozi i mir i stabilnost u Crnoj Gori da bi proveo jedan vjerski obred i time pokušao demonstrirati snagu te crkve”, rekla je Uljarević.

Ona želi vjerovati kako se mnogima i u Crnoj Gori upalila “crvena lampica”, da su shvatili koliko je ovo bilo blizu neželjenog scenarija.

Priželjkuje mnogo veće uključenje Evropske unije i zapadnih partnera, a mnogo manje uključenje i aktivnost onih faktora koji, kako je rekla, ni do sada nisu djelovali stabilizirajuće.

Foto: NE

Leave a Reply

@crnagoravijesti
Get it on Google Play