Nove mjere štednje u Njemačkoj: „Rusija je nepouzdan partner“

Gas iz Rusije ka Nemačkoj ponovo teče, posle redovnog desetodnevnog remonta Sjevernog toka 1.

Ipak, ministar privrede Robert Habek najavio je jače pripreme za zimu – dopunjavanjem skladišta za gas i aktiviranjem rezervi mrkog uglja.

Habek je u četvrtak insistirao i na mjerama štednje u javnim zgradama, kao i na uštedi gasa pri grijanju stanova.

„Priprema za zimu mora da se pojača. Treba da udahnemo duboko“, rekao je Habek.

Iako Rusija opet isporučuje gas preko Sjevernog toka 1, to su, navodi on, mnogo manje količine od mogućih.

„Rusija je neopuzdan partner kada je u pitanju snabdijevanje gasom“, rekao je Habek.

Skladišta za gas, rekao je Habek, do 1. septembra treba da budu 75 odsto puna, do 1. oktobra 85 umjesto ranije propisanih 80 odsto i, najzad, 95 umjesto 90 odsto do 1. novembra. Do 1. oktobra isto treba da budu dostupne rezerve mrkog uglja, dok rezervi kamenog uglja u elektranama već ima. U željeznici ugalj i nafta treba da imaju prednost nad gasom, rekao je Habek, što je zadatak za njegovo i ministarstvo saobraćaja.

„Prostorije koje se ne koriste redovno, kao što su hodnici, velike sale, foajei ili tehničke prostorije, ne treba grijati, osim iz razloga bezbjednosti“, kazao je njemački ministar.

Habek se zalaže za štednju i u stambenim zgradama.

Kako navodi ministarstvo privrede, u nekima postoje ugovorne obaveze održavanja minimalne temperature u iznajmljenim prostorijama.

„To znači da ako stanari žele manje da se griju, krše ugovornu obavezu. Zbog toga je potrebno omogućiti da, ukoliko žele da štede energiju i smanje grijanje – to smiju da učine“, navodi ministarstvo.

Izvor: Portal B92

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply