Potpisivanje Temeljnog ugovora početkom avgusta

Foto: Vlada Crne Gore

Premijer Dritan Abazović i patrijarh srpski Porfirije potpisaće Temeljni ugovor u Podgorici početkom avgusta, saznaje portal „Dan“.

Očekuje se da uskoro zasijeda i Sinod Srpske pravoslavne crkve, koji će najvjerovatnije potvrditi tekst Temeljnog ugovora i odmah nakon toga će biti dogovoren susret Abazovića i srpskog patrijarha Porfirija u Podgorici, kako bi potpisali ovaj dokument.

Abazović je proglasio da je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom usvojen na sjednici Vlade koja je održana 8. jula, uprkos protivljenju dijela ministara i poslaničke većine koja podržava njegovu vladu.

Ministri iz Socijaldemokratske partije Raško Konjević Ranko Krivokapić saopštili su da će, ukoliko ovakav tekst ugovora bude potpisan, napustiti Vladu, a kazali su i da Vlada više nema povjerenje većine u parlamentu.

Već 10. jula Predsjedništvo Demokratske partije socijalista saopštilo je da je Vlada izgubila podršku te stranke zbog, kako su ocijenili, napuštanja evropske agende. Poručili su da ostaju apsolutno posvećeni političkim procesima koji vode do članstva Crne Gore u EU. Tada su naveli i da je klub poslanika DPS-a ovlašćen da u toku naredne nedjelje preduzme adekvatne pravne radnje u Skupštini.

To je podrazumijevalo pokretanje inicijative za obaranje Vlade ili za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore, ali do danas ništa od toga nije realizovano.

Prema saznanjima „Dana“, u međuvremenu je obavljeno više telefonskih razgovora između premijera Abazovića i predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića, koji su najvjerovatnije doveli do toga da Abazovićeva vlada opstane. Dogovoreno je da pravni eksperti daju mišljenje koje od njih traže i premijer i predsjednik države o tome da li se Temeljni ugovor kosi sa Ustavom ili zakonima Crne Gore.

Prema saznanjima „Dana“, DPS najvjerovatnije neće inicirati bilo kakve promjene u izvršnoj vlasti ako dobije uvjeravanja da Vlada nije prekršila Ustav i zakone Crne Gore.

„Taj problem treba sagledavati i sa aspekta međunarodne zajednice koja očekuje reforme, a ne produbljavanje podjela. Pad Vlade zbog Temeljnog ugovora zaustavio bi naš evropski put. Teško je naći i obrazloženje za rušenje Vlade ako ona nije pogazila Ustav ili prekšila zakone. Za to niko nema međunarodnu podršku. Zato nije bilo ni povlačenja Abazovića pred Đukanovićem, a tišina koja bi mogla da uslijedi predstavlja, u stvari, častan izlaz za DPS“, kaže anonimni sagovornik „Dana“ iz crnogorske vlade.

Izvor: Portal Dan

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply