Spaić: Neću za isti sto sa promoterom homofobije, mizoginije i seksizma

Foto: Pobjeda

Dekanka Pravnog fakulteta, prof dr Aneta Spaić pozvala je premijera Dritana Abazovića da, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBT osoba u Crnoj Gori, povuče prijedlog za članstvo advokata Velibora Markovića u komisiji za analizu Temeljnog ugovora sa SPC.

Ukoliko do toga ne dođe, kazala je Spaić za Pobjedu, ona nije spremna da sjedi za istim stolom sa „osvjedočenim promoterom homofobije, mizoginije i seksizma“.

Spajić je u izjavi za Pobjedu kazala da je u svojstvu dekanke Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prihvatila poziv da učestvuje u ekspertskoj komisiji za analizu ugovora, kako bi bila dio tima koji bi doprinio javnom interesu. 

„U kontekstu kulture dijaloga i tolerancije i zaštite osnovnih ljudskih prava za koju se zalaže institucija koju predstavljam u ovoj komisiji, pozivam premijera Vlade Crne Gore da povuče prijedlog za članstvo gospodina Markovića, vodeći računa o elementarnom poštovanju prava žena i LGBT osoba u Crnoj Gori.

Ukoliko je premijer Abazović spreman da povuče prijedlog kojim se ponižavaju i omalovažavaju žene i LGBT zajednica u Crnoj Gori i ja iskazujem spremnost da ostanem dio tima. U protivnom, neću sjedjeti za istim stolom sa svjedočenim promotorom homofobije, mizoginije i seksizma“, kazala je Spaić.

Podsjetimo, izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević izjasnila se ranije danas da neće učestvovati u radu Komisije koja treba da ispita ustavnost ugovora države i Srpske pravoslavne crkve koji je Vlada usvojila,  izražavajući na taj način protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad ovog tima.

Izvor: Pobjeda

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply