Upozorenje: Bezbjednosna prijetnja u Albaniji tokom vikenda

Američka ambasada u Albaniji upozorava na moguću bezbjednosnu prijetnju tokom samita koji organizuje iranska opozicija u egzilu, a koji će biti održan u Draču 23. i 24. jula, prenosi Kosovo online.

„Vlada Sjedinjenih Američkih Država je svesna moguće prijetnje usmjerene na svjetski sastanak na visokom nivou o slobodnom Iranu, koji će se održati u blizini Drača od 23. do 24. jula“, navodi se u saopštenju ambasade u kojem se državljani te zemlje upozoravaju da izbjegavaju taj događaj.

Samit organizuju Nacionalni savjet otpora Irana (NCRI) i Organizacija narodnih mudžahida Irana (MEK),  grupe koje se zalažu za svrgavanje vlade Irana.

U Albaniji, u blizini grada Drača, od 2016. godine je smešteno oko 3.000 članova organizacije MEK.

U saopštenju ovih organizacija navodi se da će na tom samitu učestvovati stotine poznatih političara i poslanika sa obje strane Atlantika i šire, kao i da će se skupu onlajn pridružiti desetine hiljada Iranaca iz mnogih zemalja širom svijeta.

Albanske vlasti su u januaru 2020. naredile protjerivanje dvojice iranskih diplomata, koji su proglašeni personama non grata, jer je jedan od njih osumnjičen da je pripadnik iranske Revolucionarne garde, dok je drugi bio dio operativne jedinice iranske tajne službe.

Kamp Ašraf kod Drača prije mjesec dana posjetio je bivši potpredsednik SAD Majk Pens, dok je u maju ovaj kamp posjetio i bivši američki državni sekretar Majk Pompeo.

Izvor: Kosovo online

Pratite na Telegramu:

https://t.me/crnagoravijesti

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply