Veliki šumski požar u Sjevernoj Makedoniji

Foto: mia.mk

Veliki šumski požar izbio je u planiskom području u blizini Berova, mjesta na istoku Sjeverne Makedonije, prenosi Portal Analitika.

Prema informacijama vatrogasaca, požar je zahvatio više od 50 hektara, brzo se širi zbog vjetra, a u gašenje je uključeno i lokalno stanovništvo, nakon poziva grdončelnika Berova Zvonka Pekovskog.

On je zamolio i susjedne opštine da se uključe u gašenje tog velikog šumskog požara koji je u nepristupačnom planinskom području.

Za sada, nema opasnosti po naseljena mjesta u Berovskom region.

Prema riječima Pekevskog, noćas će dežurne ekipe paziti na nekoliko torova sa stokom.

Požar je počeo sinoć kada je vatra zahvatila suvu travu, ali je tokom dana, zbog vjetra, proširen i na šumu, a gradonačelnik Berova je nagovestio da postoje indicije da je podmetnut.

Najavljeno je da će se rano ujutro u gašenje požara, udaljenog šest kilometara od regionalnog puta Berovo – Vinica, uključiti jedan vojni i jedan policijski helikokopter i avion „er tractor“.

Vojni helikopter je kasno popodne izveo samo izviđački let koji mu je zapravo dao koordinate i plan za gašenje požara iz vazduha, a iz Centra za upravljanje krizama kažu da dovoze i terenska vozila koja mogu da nose veće količine vode da bi se istovremeno djelovalo i sa zemlje.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply