Dodik, Vulin i Linta prednjače u negiranju genocida u Srebrenici

Memorijalni centar (MC) Srebrenica je objavio Izvještaj o negiranju genocida u Srebrenici, koji je zasnovan na monitoringu i zastupljenosti negiranja genocida u periodu od maja 2021. godine do maja ove godine.

Izvještaj je rađen u okviru projekta „Istina, dijalog, budućnost“, koji je podržala Vlada Velike Britanije.

U izvještaju je navedeno da je poslije odluke bivšeg Visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, u julu prošle godine, broj slučajeva negiranja genocida u Bosni i Hercegovini značajno umanjen, ali ne i sveden na nulu.

„Nosioci najviših javnih funkcija su i dalje negirali genocid u Srebrenici, ponajviše Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Iako je zakon već nešto manje od godinu dana na snazi, do danas nije zabilježena nijedna optužnica protiv negatora genocida“, izjavio je direktor MC Srebrenica Emir Suljagić.

U izvještaju se navodi da su u periodu od godinu dana zabilježena 693 slučaja negiranja genocida u javnom medijskom prostoru Bosne i Hercegovine i regije.

„Monitoringom je zabilježeno da najveći broj slučajeva negiranja genocida dolazi iz Srbije, gdje je registrovano 476 slučajeva negiranja, zatim slijedi BiH, odnosno Republika Srpska, gdje je zabilježeno njih 176, a potom slijede Crna Gora, Hrvatska i ostali“, navedeno je u izveštaju.

Među onima koji negiraju genocid u Srebrenici, kako se navodi, se, u akterima kao negatorima, najčešće pojavljuje Milorad Dodik, potom ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i narodni poslanik u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

Ukupan broj medija koji su negirali ili poslužili kao platforma za negiranje genocida je 69.

Kao mediji koji negiraju genocid, kako je navedeno, izdvajaju se mediji u Srbiji – „Alo“, „Informer“, „Novosti“, „Kurir“, „IN4S“, „Pravda“, „Happy TV“, „Objektiv“, „Republika“, „Sputnik“, Tanjug i „Standard“.

Među medije koji su negirali genocid u Srebrenici ulaze i mediji sa sjedištem u Republici Srpskoj, a to su RTRS, SRNA, „Glas Srpske“, banjalučka Alternativna televizija i „Nezavisne novine“, navedeno je u izveštaju.

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply