Lidija Đukanović: Crna Gora je uz Ukrajinu, mir mora pobijediti

Foto: YouTube screenshot

Prva dama Crne Gore Lidija Đukanović, na poziv prve dame Ukrajine Olene Zelenske, obratila se video porukom na drugom Samitu prvih dama i gospode „Ukrajina i svijet: Budućnost koju mi obnavljamo zajedno”, koji se održava u znak podrške ukrajinskom narodu.

“Hvala prvoj dami Ukrajine na pozivu i organizaciji samita u nezamislim uslovima za sve nas. Iz dana u dan, već 5 mjeseci, Ukrajina i ukrajinski građani i građanke, i Vi gospođo Zelenski zadivljujete svijet hrabrošću i odlučnošću u odbrani zemlje i svoje slobode. Hvala vam jer i vi i mi znamo da Ukrajina danas brani i nas, brani Evropu i najviše vrijednosti slobode”, kazala je prva dama Crne Gore.

Prema njenim riječima, „stradanja civila, uništeni domovi, razorena obdaništa, pozorišta i bolnice, srušeni mostovi i spomenici kulture – slike su koje sa velikom tugom svakodnevno pristižu iz nama prijateljske Ukrajine”.

“Desetine hiljade izgubljenih života, milioni izbjeglih i prognanih, stotine stradalih zbog gladi i bolesti, u uslovima kolapsa zdravstvenog sistema i blokade životnih namirnica, najtragičnije su posljedice nasilja i divljaštva kojem svjedočimo od početka ruske agresije na miroljubivi narod Ukrajine”, naglasila je Đukanović.

Đukanović je poslala poruku u ime svake žrtve rata, da razaranja u Ukrajini moraju prestati.

“Danas smo ovdje,  da pošaljemo poruku u ime svake žrtve ovog besmislenog rata da ubistva, mučenja i razaranja Ukrajine moraju prestati. Želim da vjerujem da će ovaj samit postaviti temelje platforme za buduću saradnju u obnovi i izgradnji Ukrajine”, kazala je Lidija Đukanović.

Kako je navela, „ne znamo kada će nepodnošljiva patnja civila stati“.

“Ali ono što znamo jeste da će Crna Gora, kao i sav slobodni svijet ostati uz Ukrajinu i da mir mora pobijediti. Slava Ukrajini”, poručila je Đukanović.

Izvori: CdM/YouTube

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply