„Na vrata kuca multipolarni svjetski poredak“

Foto: EPA

Sukob u Ukrajini može demonstrativno da označi kraj zapadne dominacije i pojavu multipolarnog svjetskog poretka, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Kosovo online.

„Potpuno je moguće da će ovaj sukob demonstrativno označiti kraj zapadne dominacije, koja je bila sposobna da na razne načine u nekim slučajevima formira i ujedinjuje cijeli svijet protiv nekoga, a na vrata će pokucati multipolarni svjetski poredak“, ocijenio je Orban prilikom posjete rumunskom gradu Bajile-Tušnadu.

On je rekao da je za Budimpeštu pitanje časti da objavi da je Evropi potrebna nova strategija u ukrajinskom sukobu, koja je usmjerena na mir.

„Mađarska ne treba da gaji iluzije da može da utiče na strategiju Zapada. Ipak, za nas je pitanje časti i morala da iznesemo naš stav da je potrebna nova strategija, koja bi za cilj imala mir i formulisanje dobrog predloga o miru. Zadatak EU nije da stane na bilo čiju stranu, već da stane između Rusije i Ukrajine“, ocijenio je Orban.

On je naveo da mir u Ukrajini može biti uspostavljen samo nakon pregovora Rusije i SAD, a da je Evropa propustila svoju šansu da posreduje u tome. Rekao je da je ponovo nakon Drugog svjetskog rata došlo vrijeme kada Evropa nema pravo glasa u važnim bezbjednosnim pitanjima, već o njima odlučuju Rusija i Amerika.

Mađarski premijer je ukazao da antiruske sankcije nisu uzdrmale Moskvu, a Evropa je izgubila već četiri vlade i nalazi se u ekonomskoj i političkoj krizi.

„Strategija Zapada je slična vozilu sa probušenim gumama na sva četiri točka. Sankcije nisu uzdrmale Moskvu. Evropa je u nevolji – ekonomskoj i političkoj, četiri vlade su promijenjene – britanska, bugarska, italijanska i estonska. Ljudi će se suočiti sa naglim skokom cijena. Veliki deo svijeta nas, takođe, demonstrativno nije podržao – Kina, Indija, Brazil, Јužna Afrika, arapske države, Afrika – svi se drže po strani ovog sukoba i gledaju svoja posla“, rekao je Orban.

On je istakao da Mađarska mora da se spremi za 2030. godinu kako bi ostala „uspješan lokalni izuzetak“ u periodu globalne krize koja će pogoditi Evropu i Sjedinjene Američke Države.

„SAD će pogoditi ozbiljna kriza. U evropskim zemljama je skoro neizbježna ekonomska recesija, koja, takođe, može da izazove političke oluje. Upravo tada moramo biti u odličnoj formi – potrebna nam je diplomatska, ekonomska, intelektualna i vojna snaga“,  objasnio je Orban.

Izvor: Kosovo online

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply