Plan EU na klimavim nogama?

Plan Evropske komisije o 15-postotnom smanjenju potrošnje gasa u razdoblju od avgusta do marta sledeće godine nailazi na otpor među članicama EU.

Italija, Poljska i Mađarska već su iskazale rezervisanost prema predlogu, a Španija i Portugal jasno su rekli da mu se protive.

Ministri energetike članica EU odlučivaće o planu na sastanku u utorak, a za njegovo usvajanje je potrebno da ga podrži 55 odsto članica EU ili vlade čije države pokrivaju 65 odsto populacije EU.

Izvori iz briselske diplomatije navode da članice nisu naklonjene toj mjeri jer postoji puno neriješenih pitanja za pokretanje ovakve faze hitnosti. Zabrinutost je razumljiva s obzirom na to da je EU tokom prošle godine iz Rusije uvezla gas koji podmiruje 41 odsto potreba njenih članica, piše Jutarnji list.

Početna tačka

Žoao Galamba, portugalski državni sekretar za energetiku, već je u nacionalnom dnevnom listu Ekspreso rekao da je Portugal prisiljen da poveća potrošnju gasa za elektrane zbog niskog vodostaja, a plan EU nije održiv u njihovom slučaju jer ostavlja Portugal bez struje.

„Za razliku od drugih država, mi nismo živjeli iznad svojih mogućnosti sa energetskog gledišta“, citirao je Fajnenšel tajms zamjenicu španskog premijera Teresu Riberu, koja je dodala da predlog Komisije ignoriše ekonomske i socijalne posledice. Dodala je da će smanjenje potrošnje gasa natjerati zemlju da smanji proizvodnju struje i zaustavi izvoz gasa ostatku kontinenta.

„Predlog Komisije može biti početna tačka, ali ne i cilj“, rekla je Ribera, a prenosi Blumberg.

Nasuprot tome, Robert Habek, njemački ministar ekonomije, apeluje na evropski princip solidarnosti.

„Moramo sačuvati gas, a to znači da čak i one zemlje na koje smanjenje snabdijevanja ruskim gasom nema direktni uticaj moraju pomoći drugim zemljama. Inače nema evropske solidarnosti“, rekao je Habek, čija zemlja 66 odsto svojih potreba za gasom zadovoljava iz ruskih izvora.

Međunarodni monetarni fond je, inače, smanjio predviđanja njemačkog privrednog rasta za sledeću godinu sa 1,2 odsto na 0,8 odsto.

Ko koliko zavisi od gasa

Španija i Portugal tradicionalno puno manje zavise od ruskog gasa nego ostale evropske zemlje, to iznosi 10 odsto njihovih potreba. Obje zemlje kupuju gas putem LNG postrojenja, Portugal između ostalog iz Nigerije i SAD. Španija je prošlog mjeseca uvezla plin za 77 odsto svojih potreba putem LNG postrojenja, navodi Blumberg. Mađarska je, pak, prošle nedelje objavila vanredno stanje u energetici i zabranila izvoz gasa drugim članicama EU.

Francuska od Rusije kupuje gas za samo 15 odsto svojih potreba i nije se otvoreno suprotstavila predlogu, ali je Agnes Panije-Runaše, ministarka energetike, istakla da je potrebno „definisati jednake ciljeve za sve“.

Ana Moskva, poljska ministarka za klimu, kazala je da se Poljska ne slaže s predloženim mjerama.

„Mehanizam solidarnosti ne smije voditi smanjenju energetske sigurnosti za bilo koju članicu EU“, navodi Politiko stav ministarke čija zemlja 54 odsto svojih potreba za gasom zadovoljava iz Rusije.

Izvor: Jutarnji list

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply