I dalje pakleno u Španiji, najavljuju 45°

Toplotni talas koji je zahvatio Španiju od 9. jula ne prestaje i ekstremne temperature očekuju se danas na jugu zemlje, gdje bi moglo biti izmjereno 45 stepeni Celijusa, prenosi portal N1.

Uprkos nekoliko dana relativnog predaha, kada su temperature na kratko pale ispod 40 stepeni, zemlju je zahvatila vrućina koja traje dvije nedelje.

Prema nacionalnoj meteorološkoj agenciji (Aemet) u narednom periodu temperature će biti iznad 36 stepeni Celzijusa takoreći u cijeloj zemlji, izuzev sjeverozapada.

Region Kordobe u Andaluziji na jugu biće najtopliji sa očekivanim maksimumima od 45 stepeni Celzijusa.

U toj oblasti je u avgustu 2021. zabilježen apsolutni temperaturni maksimum u Španiji sa 47,4 stepena u Montorou.

„Zbog vrućine povezane sa manjkom padavina na Iberijskom poluostrvu od početka godine, vlada ekstremni rizik za požare u cijeloj zemlji“, navela je meteorološka služba.

Na Tenerifama, na Kanarskim ostrvima, u šumskom požaru izgorjelo je 2.156 hektara, a evakuisano je gotovo 600 ljudi, saopštile su sinoć službe za spasavanje.

Od početka godine u Španiji je izgorjelo više od 200.000 hektara površina, prema podacima evropskog sistema obaveštavanja o šumskim požarima (EFFIS) što je čini zemljom Evrope najteže pogodjenom požarima.

Izvor: Portal N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply