KP: Deklaracioni list za srpske državljane za ulazak na Kosovo od 1. avgusta

Foto: N1

Kosovska policija saopštila je da su izvršene sve pripreme za sprovođenje odluke kosovske vlade donijete krajem juna, odnosno za izdavanje deklaracionog lista za sve one koji posjeduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Kosovo, javlja Kossev, prenosi portal N1.

Izdavanje dokumenta za ulazak/izlazak počeće prvog avgusta.

Kosovska vlada donijela je odluku 29. juna da građani koji posjeduju ličnu kartu izdatu od strane Republike Srbije, a ulaze na Kosovo, moraju da ih zamijene deklaracionim listom, umjesto lične karte iz Srbije – sve dok borave na Kosovu.

Kosovska policija je iznijela detalje sprovođenja ove odluke, navodeći da će svakom licu koje se pojavi na prelazu sa ličnim dokumentom izdatim od strane vlasti Srbije, na istom biti obezbijeđen dokument za ulazak/izlazak koji će privremeno zamijeniti srpsku ličnu kartu, a koji će omogućiti kretanje na Kosovu i korišćenje institucija.

Iz policije dalje navode da će se ovaj dokument izdavati na svim vazdušnim i kopnenim prelazima, te da će važiti 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kada je ova odluka donijeta 29. juna, tada je istovremeno saopšteno i to da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra.

Kosovske vlasti ove tablice smatraju „ilegalnim“ zbog čega koriste termin „registracija“, a istu odluku smatraju ustupkom sa „povoljnostima“, kao što je „oslobađanje od carinjenja“ prema građanima koji imaju ove tablice.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim naljepnica do 31. oktobra.

Kosovski zvaničnici i oni koji podržavaju kosovsku vlast su više puta u javnosti sve ove odluke tumačili kao „mjere reciprociteta“ prema Srbiji, „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „uvođenje zakonitosti“ na Sjeveru.

Osim političkih osuda, iz Beograda za sada (u javnosti) izostaju konkretne instrukcije prema srpskim državljanima a koje oni očekuju, navodi Kossev.

Izvor: Portal N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply