Najvažnije mjere opreza na 40+ stepeni

Foto: Cropix

Zbog ekstremno visokih temperatura koje dostižu i prelaze 40 stepeni , kako navode ljekari, najbitnija je prevencija – nošenje vode sa sobom, rashlađivanje, lagana odjeća, ali, prije svega, da se izbjegava boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana.

Doktor Srđan Matović iz Doma zdravlja „Dr Milutin Ivković“ na Paliluli, rekao je za Tanjug da su navedene mjere opreza ključne kako bi se izbjegao toplotni udar, koji, kaže, može dovesti do ozbiljnih posledica.

„Toplotni udar predstavlja stanje kada u organizmu dođe do prekomjernog povećanja tjelesne temperature, koju organizam ne može da iskontroliše, pa se manifestuje žeđu, malaksalošću, suvom i crvenom kožom, jakom glavoboljom, zujanjem u ušima i grčenjem mišića“, naveo je Matović.

Na pitanje kako možemo da pomognemo ukoliko primjetimo da je nekom pozlilo na ulici, Matović odgovara da je važno da se toj osobi brzo pritekne u pomoć, da joj se da voda i pomogne da se rashladi.

Takođe, istakao je, kada se neko onesvijesti primarno je da mu se skine odeća, ali i da se provjeri da li mu je potrebno rashlađivanje ili utopljavanje, jer, dodaje, može doći do povećanja ili smanjenja tjelesne temperature.

Matović napominje da je u takvim situacijama od izuzetnog značaja da se pozove Hitna pomoć i ističe da u posebnom oprezu treba da budu djeca i stariji, posebno u dijelu dana između 10.00 i 18.00 časova.

Izvor: Nova RS

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply