Ove promjene na noktima ukazuju na povišen holesterol

Foto: Shutterstock

Ponekad ignorišemo neke promjene na tijelu, kada bi zapravo trebalo da obratimo pažnju na signale koje nam tijelo šalje. Mnogi, recimo, ne znaju da se na rukama, tačnije na noktima, mogu vidjeti simptomi povišenog holesterola.

Kada se arterije začepe zbog visokog nivoa holesterola, uglavnom tu nema nekih očiglednih znakova upozorenja, a ovo stanje može da dovede do srčanih bolesti ili infarkta.

Zato stručnjaci savjetuju da obratite pažnju na nokte na rukama jer je jedan od rijetkih simptoma koje daje povišen holesterol – blijeda boja noktiju.

Loša cirkulacija je posledica nagomilanih masnoća u krvnim sudovima koji vode krv od srca ka drugim dijelovima tijela. To znači da, ukoliko vam nokti postanu blijedi ili postanu izuzetno krti, to može da ukaže na lošu cirkulaciju u ekstremitetima.

Dr Monika Vaserman ističe da visok holesterol obično „napada tiho“, zbog čega je teško uočiti bilo kakve simptome.

„Ali, to ne znači da ne možete da identifikujete povišen nivo holesterola u tijelu. Jedan od znakova upozorenja su nokti. Visok holesterol dovodi do stvaranja masnih naslaga u arterijama, a one utiču na cirkulaciju, rezultirajući blijedim noktima“, pojašnjava doktorka.

Isto može da važi i za nokte na nogama – blijedi, lomljivi nokti, kao i nokti koji sporo rastu, potencijalni su simptomi povišenog holesterola.

Ostali simptomi povišenog holesterola:

* Opadanje dlačica sa nogu i stopala

* Trnjenje ili osjećaj slabosti u nogama

* Lomljivi nokti na nogama koji sporo rastu

*Rane na stopalima ili nogama, koje ne zarastaju

* Promjena boje kože na nogama, poput toga da postaje bleđa ili dobija plavkastu nijansu

* Sjajna koža

* Erektilna disfunckija kod muškaraca

* Smanjenje mišića nogu

Izvor: Portal B92

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply