Prepoznajte simptome ozbiljne dehidratacije

Foto: Profimedia

Tokom ljeta na dnevnoj bazi konzumiramo mnogo više tečnosti nego u hladnijim mjesecima. Naše tijelo jednostavno traži više hidratacije tokom toplih mjeseci, prije svega zato što gubi više vode zbog znojenja. To je takođe jedan od razloga zbog kog može da dođe do dehidratacije organizma.

Dehidratacija može da bude umjerena i ozbiljna. I dok onu umjerenu lako možemo da saniramo uz pravovremeno nadoknađivanje izgubljene vode, ozbiljna dehidratacija može da se završi čak i hospitalizacijom ako ne reagujemo na vrijeme.

Kada se govori o dehidrataciji, govori se o deficitu tečnosti u tijelu, odnosno manjka tjelesne vode i elektrolita. Voda čini više od 70 odsto zdravog ljudskog tijela.

Dovoljna količina vode i dobra hidratacija su neophodne za probavu, izbacivanje toksina i ostalih otpada, kao i održavanje zdrave kože. Ljudsko tijelo gubi vodu tokom cijelog dana, prevashodno znojenjem i mokrenjem, ali se obično nadoknadi jelom i pićem.

Dehidratacija nastaje kada količina gubitka tečnosti iz tijela postane veća od količine tečnosti koju tijelo dobija. Kada tijelo izgubi previše tečnosti gubi sposobnost normalnog funkcionisanja. Gubitkom tečnosti se poremeti ravnoteža minerala u tjelesnim tečnostima. Svako može da dehidrira, ali u povećanom riziku su novorođenčad, mala djeca i stariji odrasli ljudi.

Osobe koje imaju dijabetes tipa 2 su takođe u riziku zbog učestalog mokrenja, kao i osobe koje često uzimaju diuretike. Ali, može da utiče na osobe svih životnih dobi, posebno u ljetnjim mjesecima, piše portal Kreni Zdravo.

Znakovi umjerene dehidratacije:

– stalan osećaj žeđi

– mokrenje manje od četiri puta dnevno

– tamnija mokraća

– suva usna duplja i usne

– blaga glavobolja

Znakovi ozbiljne dehidratacije:

– mokrenje manje do dva puta dnevno

– vrlo tamna mokraća jačeg mirisa

– jezik izrazito bele boje

– vrtoglavica

– ubrzano disanje

– ubrzan rad srca

– nedostatak energije

– pospanost

Izvor: Nova RS

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply