Tri namirnice koje čiste pluća od nikotina

Foto: Shutterstock

Studije su pokazale da konzumiranje određene vrste hrane i pića pomaže tijelu da se riješi štetnih supstanci u organizmu.

Namirnice koje su pokazale najbolje rezultate su: bijeli luk, đumbir i kurkuma.

Saznajte na koji način one to rade.

Bijeli luk

Bijelom luku pripisuju se mnoga ljekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za otčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom sa antikancerogenim i protivupalnim djelovanjem koja suzbija gljivice i pojedine viruse.

Sadrži alicin, koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge studije su pokazale da je i efikasan pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Bijeli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše ljekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine bijelog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i probavnim sistemom.

Đumbir

Mnoge ljekovite karakteristike krase đumbir. On jača imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u tijelu i uklanja toksine iz pluća i ostatka tijela, zbog čega se preporučuje bivšim i sadašnjim pušačima.

Iako ovaj korijen limunske arome potiče iz jugoistočne Azije u poslednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na našem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može da se koristi i kao začin slanim i slatkim jelima.

Dnevno ne bi trebalo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni, o pravilnoj dozi konsultujte se s ljekarom ili nutricionistom.

Kurkuma

U ishranu uključite i kurkumu. Studije su pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih supstanci kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to prevenira bolesti disajnog sistema, piše Zadovoljna.hr.

Kurkuma se tradicionalno koristi za pripremu mnogih azijskih jela. Kod nas je veoma popularna upotreba kurkume za pripremu smutija i čuvenog „zlatnog mlijeka“, ali se takođe koristi i kao dodatak jelima.

Da biste uživali u protivupalnim blagodatima kurkume, pomiješajte je sa biberom, tako je efikasnija.

Izvor: Portal B92

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply