Aplikacija za snimanje zločina mogla bi pomoći u procesuiranju Putina

Više od 13.000 videosnimaka sukoba u Ukrajini snimila je aplikacija eyeWitness to Atrocities, što bi moglo pomoći u procesuiranju Vladimira Putina i drugih ruskih vojnih čelnika na Međunarodnom kaznenom sudu.

Aplikacija eyeWitness to Atrocities omogućuje ljudima snimanje fotografija ili videozapisa sa snimljenim vremenom, datumom i lokacijom kako bi se dokazala njihova autentičnost.

Zatim se materijali pohranjuju šifrirani tako da se ne mogu uređivati, čime se povećava njihova dokazna vrijednost.

Dokazi s aplikacije mogli bi biti ključni

Aplikacija je pokrenuta 2015., a količina sadržaja poslanih u aplikaciju ove godine je eksponencijalno porasla. Wendy Betts, šefica dobrotvorne organizacije eyeWitness sa sjedištem u Velikoj Britaniji, kaže da je 13.000 snimki na aplikaciji zabilježilo potencijalno kriminalno ponašanje.

Budući da Međunarodni kazneni sud (ICC) istražuje moguće ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti u Ukrajini, dokazi bi se mogli pokazati ključnima.

„To je svakako nada. Postoje civilni objekti i stvari koji su uništeni te druge vrste potencijalnih ratnih zločina. Sada to treba spojiti s istragama. U istragama će se snimci kombinovati s drugim dokazima. Nadamo se da će to pomoći u potvrdi i jačanju tih slučajeva“, rekla je Betts.

Dokazi s aplikacije prvi su put korišteni na vojnom sudu u Demokratskoj Republici Kongo

Betts kaže da je eyeWitness već godinama u kontaktu s istražiteljima ICC-ja i da se to nastavlja u vezi s ratom u Ukrajini. Aplikaciju su razvile Međunarodna odvjetnička komora i tvrtka za pravne podatke LexisNexis. Aplikacija povećava vjerojatnost da snimka bude prihvatljiva kao dokaz osiguravajući da se ne može mijenjati od trenutka kad je snimljena.

Dokazi prikupljeni eyeWitnessom prvi put su za osiguravanje osuda korišteni na vojnom sudu u Demokratskoj Republici Kongo 2018., u vezi s masakrom 2012. Fotografije posljedica snimljene u to vrijeme bilo je teško provjeriti pa je njihova dokazna težina bila ograničena. No pet godina kasnije tehnologija eyeWitnessa snimila je provjerljive fotografije i videozapise, uključujući masovne grobnice i povrede preživjelih žrtava, koji su pomogli potvrditi fotografije.

Do danas je eyeWitness predao 28 dosjea istražnim tijelima širom svijeta, uključujući materijal koji se odnosi na Ukrajinu, Palestinu i Nigeriju. Premda međunarodne istrage mogu sporo napredovati, Betts se nada da aplikacija može pomoći da se to promijeni.

„Jedno od pitanja iza naše ideje bilo je možemo li pomoći ubrzati vrijeme do istrage i suđenja neposrednom i dostupnijom količinom dokaza. Mislim da ovaj tehnološki napredak koji se koristi u Ukrajini doista pomaže tom procesu“, rekla je Betts za The Guardian.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply