Bajden proglašava vanredno stanje?

Foto: Reuters

Američki izaslanik za klimu Džon Keri je izjavio da predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden razmatra da proglasi vanredno klimatsko stanje, a obrazložio je šta bi to značilo.

Ako bi to učinio, onda bi imao dodatnu mogućnost da nametne agendu za obnovljive izvore energije. Trenutno u Kongresu nema većinu koja bi podržala agendu.

Keri smatra da niko više od Bajdena nije posvećen da se fosilna goriva zamjene obnovljivim izvorima energije. Ocijenio je da se nedavnim odlukama Vrhovnog suda SAD-a nije doprinijelo zaštiti okoline.

Klimatske promjene su sve intenzivnije – sve je toplije, suše i šumski požari su sve učestaliji. Zemlja je od početka industrijskog doba toplija za 1,1 stepen celzijusa, a izgledno je da će biti još toplija ako vlade država nešto ne učine da to spriječe.

Desetine miliona ljudi u dvije američke savezne države tokom prošle sedmice bili su pogođeni toplotnim talasom. Bajdenovim naporima u borbi protiv klimatskih promjena suprotstavio se njegov stranački kolega iz konzervativnog krila demokratske stranke, senator iz Zapadne Virdžinije Džo Mančin. Poručio je da neće podržati predsjednikovu agendu.

Predsjednik SAD-a je 20. jula predstavio plan vrijedan 2,3 milijarde dolara za borbu protiv klimatskih promjena i prirodnih katastrofa. Nije proglasio vanredno klimatsko stanje uprkos tome što su dio demokrata i organizacija za zaštitu okoliša tražili da to uradi.

Kako je Keri izjavio za BBC, svijet je naučio da je zelena energija doprinijela snižavanju stope inflacije, snižavanju troškova za energiju, stvaranju radnih mjesta, poboljšanju zdravlja i sigurnosti. Tvrdi da je Bajden spreman iskoristiti svako raspoloživo sredstvo u borbi protiv klimatskih promjena, što podrazumijeva i korištenje predsjedničkih ukaza.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply