„Ne želimo biti miješane rase“

Foto: EPA

Mađarski premijer Viktor Orban je tokom posjete Rumuniji govorio o „miješanju evropskih i neevropskih rasa“. Njegov govor je izazvao bijes opozicionih stranaka, ali i političara u Evropi.

„Mi Mađari nismo miješane rase i ne želimo takvi postati. Zemlje u kojima se dogodilo miješanje rasa ostale su bez nacije“, rekao je Orban, piše The Guardian.

Iako je premijer Mađarske godinama iznosio slične tvrdnje, do sada nije govorio o miješanju rasa, što pokazuje politiku mađarske krajnje desnice.

„Zgrožena sam Orbanovim govorom. Njegove izjave podsjećaju na vrijeme koje bismo svi željeli zaboraviti. On zaista pokazuje prave boje režima“, rekla je evroparlamentarka Katalin Ceh iz stranke Momentum.

„Govoriti o rasnoj ili etničkoj ‘čistoći’, posebno u tako mješovitoj regiji kao što je srednja i istočna Evropa, sumanuto je i opasno. Kao što je i Orban“, napisao je na Twitteru rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Alin Mituța.

Kritikovao potporu Ukrajini

Orban je u govoru predvidio pad Zapada te je govorio o vijeku opasnosti, neizvjesnosti i rata. Pri tome, oštro je kritikovao vojnu podršku Ukrajini.

„Što NATO daje modernije oružje Ukrajincima, Rusi će više gurati liniju fronta prema naprijed. Davanje oružja je produžavanje rata“, rekao je Orban u Rumuniji.

Orbanov govor uslijedio je dva dana nakon što je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto iznenadno otputovao u Moskvu na razgovore.

Istog dana kada su se hiljade ljudi okupile u Budimpešti na godišnjoj Povorci ponosa, Orban je demografiju, migraciju i rodna pitanja naveo kao glavna bojna polja budućnosti.

Izvor: Portal Analitika

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply