Porasle cijene nafte

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima zbog slabijeg tečaja dolara nakon što su se donekle uravnotežili strahovi investitora u vezi nedostatne ponude s njihovim očekivanjima da će rast američkih kamatnih stopa pritisnuti privredni rast, posljedično i potražnju za gorivom.

Cijena barela na londonskom je tržištu u ponedjeljak porasla 79 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 103,99 dolara. Barelom se na američkom tržištu trgovalo po 82 centa višoj cijeni, od 95,52 dolara.

„Nešto slabiji američki dolar i rast dionica na svjetskim berzama poduprli su cijene nafte“, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Terminske cijene nafte bile su nestabilne posljednjih sedmica dok su trgovci balansirali između očekivanja daljnjeg povećanja kamatnih stopa, što bi moglo oslabiti privrednu aktivnost i time smanjiti rast globalne potražnje za gorivom, i straha da ponuda nafte nije dostatna zbog poremećaja u trgovini ruskom naftom nakon zapadnih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini.

„Pojačani strah od recesije na globalnom nivou ukazuje da će rast cijena nafte vjerojatno biti ograničen unutar kratkog roka bez obzira na geopolitička zbivanja“, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply