Rusi otkrili konačan cilj

Foto: Profimedia

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov priznao je da je krajnji cilj Moskve rušenje vlade ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Obraćajući se predstavnicima zemalja na samitu Arapske lige u Kairu, Lavrov je rekao da je Moskva odlučna da „pomogne Ukrajincima da se oslobode tereta ovog apsolutno neprihvatljivog režima“.

Lavrov je optužio Kijev i zapadne saveznike da „šire propagandu koja ima za cilj da osigura da Ukrajina postane vječiti neprijatelj Rusije“, prenosi AP.

„Ruski i ukrajinski narod će nastaviti da žive zajedno. Mi ćemo svakako pomoći ukrajinskom narodu da se oslobodi režima koji je apsolutno antinacionalan i antiistorijski“, dodao je Lavrov.

Izjave ruskog šefa diplomatije u suprotnosti su sa zvaničnim tezama Kremlja s početka rata, kada su ruski zvaničnici više puta isticali da cilj vojne operacije u Ukrajini nije rušenje vlade Volodimira Zelenskog.

„Ukrajina se ne plaši“

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da se Ukrajina ne plaši i da će 28. jula proslaviti svoj nacionalni praznik. U svojoj noćašnjoj video-poruci on je takođe naveo da je pred Ukrajinom važna sedmica, usred užasnog rata.

„Ukrajina će nastaviti da čini sve da svom neprijatelju nanese maksimalnu štetu. Čak i Rusi očekuju pobjedu Ukrajine“, rekao je Zelenski.

„Samo oni koji ne znaju pravu istoriju i ne osjećaju njenu važnost mogli bi da odluče da nas napadnu“, rekao je Zelenski.

„Ukrajinci su vjekovima bili ugnjetavani i nikada se neće odreći svoje nezavisnosti, uvjerio je ukrajinski predsjednik.

„Sačuvati jedinstvo sada, zajedno raditi na pobjedi je najvažniji nacionalni zadatak koji moramo zajedno da savladamo“, rekao je Zelenski.

Ako Ukrajinci to uspiju, uspjeće u onome što generacije ranije nisu uspjele: da održe nezavisnost od Rusije, da se transformišu u jednu od najmodernijih zemalja svijeta i da istovremeno krenu svojim putem ka Evropi, koji će se, prema Zelenskom, završiti punopravnim članstvom u EU.

Izvor: B92

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply