Rusija opet drastično smanjuje isporuku gasa Evropi

Foto: Reuters

Ruski gasni gigant Gasprom objavio je da će od srijede drastično smanjiti, na 33 miliona kubnih metara dnevno, isporuke ruskog gasa Evropi preko gasovoda Sjeverni tok, navodeći kao razlog potrebu redovnog održavanja jedne turbine.

„Kapacitet proizvodnje kompresorske stanice Portovaja će preći na 33 miliona kubnih metara 27. jula u 7.00, (6.00 po srednjeevropskom vremenu)“, javio je  Gasprom na svom Telegram nalogu.

To je oko 20 odsto ukupnog kapaciteta gasovoda, a do sada su isporuke bile 40 odsto kapaciteta i već su bile smanjene.

Sjeverni tok jedan bio je deset dana u prekidu dok je obavljan redovni godišnji remont, posle čega je proradio. Prethodno je bilo smanjenje isporuka zbog toga što nisu stizali dijelovi za turbinu koja je bila na popravci u Kanadi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija nije zainteresovana za potpuni prekid isporuke gasa evropskim zemljama, ali da bi to moglo da se promjeni ako EU nastavi sa nametanjem sankcija Moskvi.

Komentarišući izjavu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da bi Evropa, posle smanjenja isporuka gasa iz Rusije, trebalo da se pripremi za potpunu obustavu dotoka tog energenta, Peskov je novinarima rekao da „Rusija nije zainteresovana za to“, prenijela je ruska agencija TASS.

Izvor: N1

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply