Cijene nafte porasle drugi dan zaredom

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima drugi dan zaredom zbog povećanja zabrinutosti za opskrbu u Europi, nakon što je Rusija, ključni opskrbljivač naftom i prirodnim plinom u regiji, dodatno smanjila opskrbu plinom, piše Index.

Cijena barela na londonskom je tržištu prema ugovorima za isporuke u septembru u jutarnjoj trgovini porasla za 1.51 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 106.66 dolara, nakon što je juče porasla 19 posto.

Barel na američkom tržištu poskupio je, pak, za 1.36 dolara, na 98.04 dolara, nakon jučerašnjeg rasta cijena za 2.1 posto.

Gazprom: Opskrba Njemačke kroz Sjeverni tok 1 pada na samo 20 posto kapaciteta

Rusija je juče pojačala pritisak na opskrbu Europe plinom jer je Gazprom saopštio da će opskrba Njemačke kroz plinovod Sjeverni tok 1 pasti na samo 20 posto kapaciteta.

Zbog ruskog reza opskrbe, evropske zemlje neće moći ispuniti svoje ciljeve za ponovno punjenje skladišta prirodnog plina prije potražnje u zimskom razdoblju. Najveća evropska privreda Njemačka, moraće racionalizovati potrošnju u industriji kako bi se građani mogli grijati tokom zimskih mjeseci.

To bi krajnje korisnike moglo podstaknuti da svoj plin zamijene naftnim derivatima, posebno dizelom. No i to donosi rizik, budući da upravo Rusija opskrbljuje regiju većinom dizelskih goriva, pa se očekuje da će vozačima cijene goriva rasti.

„Više cijene plina, podstaknute pritiskom Rusije, mogle bi dovesti do dodatnog prelaska s plina na sirovu naftu i podržati cijene nafte“, rekao je Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa.

Sankcije Rusiji

Evropska opskrba sirovom naftom, naftnim proizvodima i plinom poremećena je zbog zapadnih sankcija i sporova oko plaćanja s Rusijom, nakon njene invazije na Ukrajinu 24. februara.

No, s druge strane, pad potražnje zbog nedavnih visokih cijena sirove nafte i goriva i očekivanja u vezi s povećanjem kamatnih stopa u SAD-u drže cijene nafte pod pritiskom.

„Igra povuci-potegni između zabrinutosti za slabljenje potražnje zbog usporavanja privrede u uslovima rastućih američkih kamatnih stopa i straha za opskrbu zbog produženog sukoba Rusije i Ukrajine vjerovatno će se nastaviti još neko vrijeme“, rekao je Kikukawa procjenjujući da bi se cijena barela na američkom tržištu mogla kretati oko 100 dolara.

Jaz između američkih i evropskih cijena nafte

Očekuje se da će američka središnja banka u srijedu povisiti kamatne stope za 0.75 postotnih bodova, što bi moglo negativno utjecati na privrednu aktivnost, a time i na potražnju za gorivom.

Jaz između evropskih i američkih cijena nafte povećao se do nivoa neviđenih od juna 2019. Razlog je smanjenje potražnje za benzinom u SAD-u, što pritišće cijene na američkom tržištu, dok ograničena ponuda podupire cijene u Londonu.

U odvojenom je izvještaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice nafte njenih članica u ponedjeljak stajao 106.27 dolara, što znači da je pojeftinio 1.39 dolara u odnosu na prethodni radni dan.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply