„Sporazum Rusije i Ukrajine neće riješiti globalnu krizu“

Foto: EPA

Svjetski program za hranu (WFP) izrazio je optimizam u pogledu dogovora uz posredovanje UN o ponovnom otvaranju ukrajinskih luka za izvoz žitarica, ali je i upozoreno da sam sporazum neće riješiti globalnu prehrambenu krizu čak i ako bude efikasno primjenjivan.

„Optimisti smo da bi sporazum mogao dovesti do normalizacije globalnih cijena hrane. Zemlje koje zavise od snabdijevanja žitom iz Crnomorske regije vjerovatno će među prvima osjetiti pozitivne efekte (deblokade izvoza ukrajinskih žitarica)”, izjavila je Nina Valente, glasnogovornica WFP-a, ogranka agencije UN za hranu i poljoprivredu (FAO), prenosi Al Jazeera Balkans.

Ipak, ona je naglasila kako trenutna globalna kriza sa hranom nije samo kriza cijena jer će sukobi, klimatski šokovi i pandemija korona virusa nastaviti produbljivati globalnu nesigurnost sa hranom čak i ako se istanbulski dogovor o ponovnom otvaranju ukrajinskih luka za izvoz žitarica bude održao.

Porast cijena

Rusija, Ukrajina, UN i Turska potpisali su u petak sporazum koji ima za cilj dozvoliti siguran prolaz brodovima koji ulaze i izlaze iz tri ukrajinske crnomorske luke koje je Rusija blokirala od 24. februara, na samom početku sukoba u Ukrajini.

Ukrajina i Rusija su glavne izvoznice žitarica, a blokada ukrajinskih luka učinila je da desetine miliona tona žitarica ostanu u skladištima, što je, u kombinaciji sa zapadnim sankcijama uvedenim Rusiji, dovelo do porasta cijena energije i hrane i protesta u zemljama u razvoju koje zavise od crnomorskih žitarica.

Sam WFP je zbog globalne inflacije i kritičnih nedostataka u finansiranju dodatno pogoršanih sukobom u Ukrajini, ove godine morao smanjiti pomoć u kritičnim dijelovima svijeta kao što su Jemen i Južni Sudan.

Izvor: Al Jazeera Balkans

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply