Zaharova upozorava: Prijeti velika nuklearna nesreća

Portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova objavila je saopštenje u kojem se obraća kijevskim vlastima. 

Navodi kako situacija u nuklearki Zaporižji, najvećoj u Evropi, izaziva sve veću zabrinutost. Tvrdi kako su je „eskalirale ukrajinske vlasti“ navodeći kako Kijev „širi dezinformacije o navodnom uticaju ruskih predstavnika u elektrani na osiguranje njene sigurnosti“.

„Više smo puta naglasili da je Rusija pokazala najveću odgovornost u pogledu ukrajinskih nuklearnih postrojenja i učinila sve što je u njenoj moći kako bi osigurala ne samo odgovarajući nivo nuklearne i fizičke sigurnosti već i najveću moguću transparentnost u ovom pitanju“, tvrdi Zaharova. 

Dalje navodi kako je Rusija krajem juna 2022. zajedno s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) predvođenom generalnim direktorom IAEA-e Rafaelom Grossijem pripremala posjet nuklearki kako bi se verificirala usklađenost sa sigurnosnim standardima i sprovođenju zaštitnih mjera, no da do posjeta nije došlo jer je Sekretarijat UN-a odbilo podržati inicijativu Kancelarije IAEA-e pod nategnutom izlikom nedovoljne sigurnosti i lošeg tajminga za posjetu. 

„Upozoravamo režim Zelenskog…“

„Ometanje posjeta išlo je na ruku kijevskom režimu i njegovim zapadnim sponzorima, koji nisu bili zadovoljni što će glavni direktor, stručnjaci agencije i međunarodni predstavnici uključeni u misiju imati priliku vidjeti stvarno stanje u NE Zaporižji i uvjeriti se u ispravnost njena funkcionisanja“, poručuje Zaharova. 

Napala je kijevski režim za narušavanje sigurnosti nuklearke. 

„Nakon prekida posjeta višestruko su se povećale oružane provokacije Kijeva protiv nuklearne elektrane: izvršeni su napadi dronovima na teritorij elektrane, kao i akcije usmjerene na zastrašivanje njenog osoblja. Rusko ministarstvo vanjskih poslova više je puta izvijestilo IAEA-u o tim incidentima“, kaže Zaharova. 

Zaharova na kraju zaključuje da je Ukrajina svojim postupcima prekršila svih sedam načela nuklearne sigurnosti koje je formulisao glavni direktor IAEA-e, ignorisala je rezolucije Generalnih konferencija IAEA-e iz 1985. i 1990., u kojima se navodi da svaki oružani napad ili prijetnja napadom na nuklearna postrojenja krši načela Povelje UN-a, međunarodnog prava i Povelje IAEA-e.

„Upozoravamo režim Zelenskog da ne nastavlja s provokacijama koje ciljaju na najveću europsku nuklearnu elektranu jer bi to moglo dovesti do nuklearne nesreće koje bi imale posljedice ne samo za Ukrajinu. Pozivamo međunarodnu zajednicu da bude oprezna po ovom pitanju i da osudi postupke kijevskih vlasti“, zaključuje Zaharova. 

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply