Rusi imaju novi moćni sistem

Foto: EPA

Ruska vojska počela je u Ukrajini koristiti novi izviđački sistem temeljen na bombarderu Su-34, piše prorežimska ruska agencija RIA Novosti, pozivajući se na neimenovani izvor, a prenosi Index.

„U sklopu specijalne operacije, ruske zračne snage počele su koristiti nove izviđačke sisteme temeljene na bombarderima Su-34, koji omogućuju određivanje s visokom tačnošću koordinata i drugih parametara neprijateljskih ciljeva, posebno zračnih obrambenih položaja i ukrajinskih radarskih stanica“, rekao je izvor.

„Informacije stižu u stvarnom vremenu“

Novi izviđački sistem omogućuje prenos informacija o neprijateljskim vojnim objektima kopnenim snagama putem automatskih komunikacijskih kanala gotovo u stvarnom vremenu, rekao je.

Univerzalne izviđačke sisteme izradio je Istraživački institut Kulon, koji je dio državnog holdinga Ruselectronics, kao dio razvojnog rada koji uključuje proširenje borbenih sposobnosti bombardera Su-34.

Bombarder Su-34 dizajniran je za uništavanje kopnenih, površinskih i vazdušnih ciljeva nezavisno od vremenskih prilika i dobu dana. Avion ima posadu od dva člana i može nositi do 8 tona oružja.

Izvor: Index HR

Pridruži se Telegram zajednici

Leave a Reply